Ekonomi

TÜRK BAHARATI VE AROMATİK BİTKİLERİ 156 ÜLKEDE YEMEKLERİ TATLANDIRIYOR

Türk baharatları ve aromatik bitkiler, dünyanın dört bir yanında mutfaklara lezzet katmaya devam ediyor. Geçen yıl 5 kıtada 156 ülkeye yapılan ihracatla 250 milyon dolar gelir elde eden sektör, hem ülke ekonomisine katkı sağladı hem de Türkiye’nin tarımsal potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi.

Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) Başkanı Aydın Acun, Türkiye’nin sahip olduğu iklim ve coğrafyanın birçok aromatik bitki türünün yetişmesine imkan tanıdığını belirterek, “Türkiye coğrafyası çeşitli aromatik bitkiler üretilmesine çok uygun. Geçtiğimiz yıl ihracatta 250 milyon dolar bandını geçtik” dedi.

Türkiye’nin defne yaprağı ve kekik ihracatında dünya liderlerinden biri olduğunu vurgulayan Acun, “Defne yaprağında yüzde 50’sinden fazlasını, kekikte de yüzde 50’sine yakınını Türkiye olarak dünyaya biz ihraç ediyoruz. Türk kimyonu dünyada kaliteli ürün kategorisine giriyor ve üretiminde başarılıyız” ifadelerini kullandı.

En fazla baharat üretiminin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapıldığını söyleyen Acun, “Biz aslında kırmızı biber ülkesiyiz diyebiliriz. Güneydoğu Anadolu Bölgemiz büyük miktarlarda, 350 bin tonlara yaklaşan kırmızı biber üretimi yapıyor. Baharat tarafında ise bunu pul biber, acı-tatlı toz biber olarak tüketiyoruz” dedi.

Acun, Türkiye’de tüketilen baharatlar arasında pul biber, tatlı-acı kırmızı toz biber, susam, kimyon, çörekotu, sumak, kekik ve nanenin öne çıktığını belirterek, iklim şartlarından dolayı Türkiye’de üretilemeyen Hindistan cevizi ve karabiber gibi bazı ürünlerin ise ithal edildiğini ifade etti.

Baharat ve aromatik bitkiler sektörünün Türkiye ekonomisine hem iç pazarda hem de dış pazarda ciddi katkı sağladığını dile getiren Acun, “Baharat ve aromatik bitkiler sektörü ekonomimize geçen sene 60 milyar lira tutarında bir katkı sağladı. İç pazarda olanın ötesinde geliştirilebilir bir potansiyel gösteriyor” dedi.

ABD’nin Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olduğuna dikkat çeken Acun, “İkinci sırada Almanya var. Bunları Çin, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere takip ediyor. Türk baharat ve aromatik bitkilerini 5 kıta, 156 ülkeye ihraç ediyoruz” diye konuştu.

Geçen yıl ABD’ye 31 milyon dolar, Almanya’ya 22 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirten Acun, 2024 yılının sektör için başarılı bir ihracat yılı olduğunu, 2025’te ise hedeflerinin bu rakamları aşmak olduğunu söyledi.

“Baharat ve aromatik bitkiler net dış ticaret fazlası verdiğimiz sektördür” diyen Acun, “Neredeyse ihracatımızın yarısı kadar ithalat yapıyoruz. Dolayısıyla dış ticarette arzu edilen bir kompozisyonu sektörümüz gösteriyor” dedi.

Kaynak: AA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu