Borsa İstanbul’da Yatay Seyir Devam Ediyor: Küresel Rüzgarla Gelen Yükseliş Sürdürülebilir mi?

Borsa İstanbul haftayı 9390 puanla tamamladı. Haftanın son işlem gününde işlem hacmi 106 milyar 825 milyon oldu. Geçtiğimiz hafta Cuma günü 9167 puandan kapanan Endeks haftalık bazda %2,43 değer kazandı. Hafta ortasına kadar yatay görünümünü koruyan BİST 100 Perşembe ve Cuma günü küresel piyasalardaki pozitif havadan aldığı güçle iki günde %3,20’ye yakın yükselmiş oldu.
Cuma günü THYA, KOCHOL, ŞİŞECAM SAHOL ve Pegasus hisselerinde alış yapan Bank of America’nın bankalarda satıcı olduğunu izledik. Haftanın son işlem gününde BOFA tabelada alış tarafına 1. Sırada yer aldı.
Borsa İstanbul haftanın son 2 günü pozitif performans sergilese de hala yatay bant aralığında hareket ediyor 9050-9400 puan aralığında düşen trend kanalı var. Kanalın yukarı kırılması 9800 beklentisi yaratabilir ama pozitif havayı destekleyecek hikâyeye ihtiyacımız var. Endeks grafiği hala uzun vadeli ortalamaların altında fakat 10 ve 20 günlük ortalamaların üzerinde seyrediyor. 9200 ara destek bölgesi. Bolinger bandın daralması ve grafiğin orta bandın üzerinde hareket etmesi teknik anlamda olumlu. MACD, RSI gibi popüler indikatörler artan hacimle birlikte al sinyali üretmiş ancak şimdilik trend indikatörleri net bir yöne işaret etmiyor.
Genel olarak değerlendirdiğimizde, değerli metaller ve mevduat karşısında borsa yatırımcısının risk iştahı düşük. Mevduat faizleri yüzde 58’ yaklaştı. Para piyasası fonlarının getirileri %60’ı buluyor. Gecelik fonlama faizinin 49 seviyesinde 46’ya inmesiyle ilgili beklenti zayıfladı.
19 Mart’ta yaşanan siyasi gelişmelerden sonra yatırımcıların para piyasası fonlarına ve döviz fonlarına ilgisinin arttığı görülüyor. Geçtiğimiz hafta Para piyasası fonlarına 40 milyar TL yeni para giriş olmuş şemsiye fonlara hariç toplamda 800 milyar TL’nin üzerinde bir meblağ para piyasası fonlarında paketmiş durumda. Döviz fonlarında geçen haftadan beri 490 milyon dolar artış var. Dövize dayalı fonların toplamı 55 milyar doların üzerinde.
İçeride haftanın önemli verilerinden biri Mart ayı sanayi üretim verisiydi. Mart ayında sanayi üretimi aylık yüzde 0,4 yıllık yüzde 2,5 artmış. İhracat tarafında bir miktar artış görünse de ihracat tarafı çok iyi gitmiyor. İSO Türkiye ihracat iklimi endeks son 5 ayın en düşük seviyesini gördü. Veri 52,8’den 50’ye geriledi. PMI verileri son bir yıldır 50 eşik değerinin üzerine çıkamıyor.
2024 yılında 3,2 büyüyen Türkiye’nin 2025 yılında büyüme oranının 2,9’a inmesi bekleniyor. Faiz arttırımı ve ücret artışları nedeniyle sanayide maliyetler arttı fakat ürün fiyatları maliyetlere oranla daha az artmış görünüyor. Bu da sanayideki daralmanın devam edeceğine işaret ediyor. Goldman Sachs Türkiye’nin 2025 büyüme hedefini 3,2 açıklamıştı ancak önümüzdeki günlerde hedeflerin revize edilmesi mümkün. Haziran faiz indirimi Temmuz ayına ertelendi Temmuz’da da faiz indirimi gelmezse resesyon riski gündeme gelebilir. BOFA Türkiye için yaptığı değerlendirmede faiz indirim zamanının belirsizliği ekonomide sert iniş riskini hızlandırıyor ifadesini kullandı. Küresel piyasalarda oluşacak resesyonun Türkiye için de resesyon riski doğuracağına vurgu yapıyor.
Bilanço döneminin sonuna yaklaşıyoruz. Banka bilançoları beklentinin üzerinde olmasına rağmen faiz indirimi beklentisinin ötelenmesi bankacılık endeksinin zayıf seyretmesine neden oldu. Havacılık sektöründe zayıf FAVÖK baskısı yaşanırken perakende tarafta giderlerin artması sektörü olumsuz etkilemiş. Enerji ve metal sanayinde de karlılıkların azaldığı görülüyor. Seans kapandıktan sonra gelen ENKA bilançosunda 1. Çeyrek net karı beklentilerin oldukça altında 6,9 milyar beklenen rakam 3,9 milyar TL olarak gerçekleşti.
Borsada son 3 haftadır sınırlı da olsa yabancı alışı var fakat alışlar genele yayılmıyor hisse bazında seçici para girişleri gözlemleniyor. Özellikle savunma sanayinde Aselsan’da yabancı alışları devam ediyor. MKK verilerine göre 2 Mayıs haftasında 173,6 milyon dolarlık hisse senedi alan yabancı yatırımcılar tahvilde satış yapmaya devam etmiş. Yabancılar bir önceki hafta toplamda 1 milyar 162 milyon tahvil satışı gerçekleştirmişler. DİBS stokları 2 Mayıs haftasında 10 milyar 332,7 milyon dolarken, 9 milyar 124 milyon dolara gerilemiş.
Son bir ayda TL varlıklarda yaşanan (Hisse, tahvil ve yatırım fonu) çıkışla birlikte toplam yabancı satışı 725 milyar TL’ye ulaşırken yabancı portföyü %21,74 oranında gerilemiş. En sert satışın %47,5 ile devlet tahvilinde olduğu görülüyor.
Her şeye rağmen Borsa İstanbul’da hisselerin fiyatları ucuz içeride ve dışarıda yaşanan gelişmeler beklentilerin gerçekleşmesini geciktiriyor ancak bir çok şirketin fiyatı ederinin çok çok altında bu dönem elbet sona erecek ve şirketler hakkettiği değerlere ulaşacaktır. Borsa sabır işidir 2 yıl zararda beklersiniz rüzgar tersine dönünce 3 ayda beklediğinize zamanı telafi edebilirsiniz tabi değeri çok şişmiş manipülatif hisselerde beklemiyorsanız.
Bol sabır ve güzel bir hafta sonu diliyorum.