
Finansman eksiklikleri, yükselen maliyetler ve zayıflayan talep, iş dünyasındaki sorunların derinleşmesine yol açıyor. Sıkı para politikaları altında mücadele eden sanayiciler, uluslararası pazarlarda da rekabet avantajlarını kaybetmekte. İş dünyasından peş peşe gelen açıklamalar doğrultusunda, ilan sitelerinde 2.767 satılık fabrika ve üretim tesisi kaydedildi. Bazı kapatılan tesislerde makinelerin hurda fiyatına satıldığı bilgisi de gündeme geldi. Züccaciyeciler Derneği Başkanı Burak Önder, “Sanayici ve ihracatçı endişeli. Bir çıt sesinde tüylerimiz diken diken oluyor” ifadelerini kullandı. Sorunların yalnızca finansmana erişimle sınırlı olmadığını kaydeden Önder, “İhracatçı rekabetçilikten uzaklaşıyor. İhracat rakamlarının düşmemesine aldanmayın; firmalar, zarar etme riskine rağmen, müşteri kaybetmemek için fiyatlarını sabit tutarak bu süreci geçirmeye çalışıyor” dedi.
Türk üreticisinin iç piyasada da pahalı hale geldiğine dikkat çeken Önder, bu aşamada Çinli firmaların öne çıktığını vurguladı. “Türkiye’de tüketim malı ithalatı, yatırım malı ithalatını dahi geçmiştir” diyen Önder, “Eğer bu süreç böyle devam ederse, Türkiye sanayi kültürünü kaybeder” ifadelerini kullandı.
‘İç PİYASADA DA PAHALIYIZ’
İş dünyasının, satılığa çıkarılan fabrikaların yabancılara daha düşük fiyatlarla satılma riski hakkında endişeleri var. Önder, doğrudan yabancı sermayenin ve teknoloji transferinin önemine dikkat çekerek, “Ancak yerli sermayenin yok pahasına Çinli ya da diğer yabancı firmalara devredilmesi, en başta bu ülkeye haksızlık olur. Özellikle Asyalı üreticilerin Türkiye’ye olan ilgisini görmekteyiz” şeklinde konuştu.
Tünelin içinde ışık görülmüyor
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çetin, Türkiye’deki yüksek üretim maliyetlerinin ardından bazı yabancı firmaların ülkeden çekilmesiyle emek yoğun sektördeki fabrikaların üretim bantlarının boşa çıktığını ifade etti. Bu durumun zor durumda olan sanayiciyi daha da olumsuz etkilediğini belirten Çetin, kapanan bazı fabrikalardaki makinelerin hurda fiyatına satıldığını dile getirdi. “Kur baskısı ve yüksek maliyetler sanayiciyi bunalttı” diyen Çetin, “Üstelik tünelin içinden ışık görünmüyor” şeklinde konuştu.
