
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci Enflasyon Raporu toplantısı sunumunu İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştirdi. Sunumda Başkan Karahan ile birlikte yardımcıları Cevdet Akçay ile Hatice Karahan’ın açıklamaları da takip edildi.
2025 Yılının ilk enflasyon sunumunda 21 olan yıl sonu enflasyon tahminini 24’e güncellediklerini açıklayan Karahan otomatik pilotta değiliz ifadesini kullanmıştı. Bugün gerçekleşen sunumda yıl sonu enflasyon hedefi %24 olarak sabit bırakılırken, artan belirsizliklerden dolayı tahmin aralığı 19-29 olarak, 2026 yıl sonu TÜFE tahmini %12 olarak korundu. Yıl sonunda yüzde 1’in üzerine oturan aylık enflasyon patikası öngörülüyor.
Enflasyonun ana eğilimindeki gerilemenin 2025’in tamamında devam edeceğini vurgulayan Karahan, Enflasyonda katılık olduğunu düşünmüyoruz ifadelerini kullanırken, Ana eğilimin yıl sonunda %30-31’lik bir enflasyonu ifade ettiğine değindi. TCMB Başkanı, ‘’Bundan sonra beklentiler düzelmezse ve talep koşulları değişmezse bile şu anki haliyle enflasyonun %30 civarında kalacağına değinerek sene sonunda enflasyonun bant aralığında kalacağından eminim ifadesini kullandı. TCMB’nin beklentisi daha çok bandın üst seviyesine vurgu yapıyor.
TCMB’nın enflasyon hedefinde değişikliğe gitmesi beklenmiyordu. Yıl sonu enflasyon hedefinin değişmemesi enflasyonda ana eğilimin bozulmadığına yönelik bir mesaj olarak algılanırken, diğer yandan piyasaları kısa vadede bir faiz indirimi beklentisine sokmak istemediğine dair görüşler var. Sunumun içeriği piyasalar için güvercin ifadeler içeriyor
Yıllık enflasyon Baz etkisiyle gerileme eğiliminde ancak yıl sonu enflasyon hedefi gerçekçi değil. Talep ve hane halkı beklentilerindeki katılık, yılın son çeyreğine kadar para politikasında sıkı duruşun sürmesini gerektirecek gibi görünüyor.
Raporda ‘’Fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı duruşun süreceği ‘’ifadesi yinelenirken, TCMB’nın enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma olması durumunda para politikası araçlarını kullanmaya hazır olduğu tekrar vurgulandı.
Sunumun soru cevap bölümünde gelen bir soruyu yanıtlayan TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Faiz indirimi için 1 aydan fazla zaman olduğunu, seçici kredilerle faizi biraz daha yukarıda tutma opsiyonu olduğunu söyledi. Akçay’ın bu mesajı gevşemenin kredi kanalından mı yoksa faiz indirimi olarak mı devam edeceğine ilerleyen günlerde verilere göre karar verileceğini gösteriyor.
Piyasaların Faiz indirimiyle ilgili beklentisi Temmuz toplantısına yoğunlaşmıştı bugünkü sunumda kullanılan ‘’Veri Odaklı ‘’ karar verme ifadesi bazı görüşler için Haziran ayında bir indirim olasılığını gündeme getirdi. 19 Haziran’dan önceki son durumun TCMB tarafından değerlendirilerek Haziran’da bir indirimin mümkün olacağı konusunda beklentiler oluştuğunu görüyoruz.
Sunumun en önemli kısmalarından biri de Karahan’ın Faiz indirimi için döviz rezervinin değil enflasyona ilişkin verilerin takip edildiğini vurgulayan açıklamasıydı. Karahan, Rezerv hedeflememiz yok, herhangi bir rezerv seviyesini faiz indirimine bağlamak doğru değil.’’ İfadesini kullandı.
Para politikasında sıkı duruşa devam vurgusu yapan mesajlar Borsa İstanbul’a olumlu yansıdı XBANK Endeksi yüzde 2,2 civarında primlenerek BİST 100’den pozitif ayrıştı. Tahvil piyasası ve CDS’lerde sunumun ardından herhangi bir tepki gelmedi CDS 295 Seviyesinde belki gün içerisinde yansımalarını görebiliriz. Enflasyon toplantısı öncesinde, artmaya başlayan rezervlerle birlikte ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %49 ‘dan %46’ya gerilerken TLREF 49’dan 48,61’e gerilemişti.
Diğer Önemli Başlıklar
2025 yıl sonu gıda enflasyonu %24,5’ten %26,5’e yükseltildi gıda enflasyonundaki artışta yaşanan don felaketi etkili oldu.2026 yılı için yıl sonu gıda enflasyonu %13,5 olarak tahmin edildi.
Son dönemde yapılan sıkılaşma hamleleri faiz indirim döngüsünden sonra geldiği için etkisi daha fazla olabilir.
Talep koşullarının enflasyonu düşürücü etkisi azaldı ancak Küresel gelişmeler, alınan sıkılaştırma önlemleri, daralan talep ve düşen emtia fiyatları dezenflasyonu destekleyici seviyede. Göstergelerin ima ettiği %30 seviyesinin kırılacağını tahmin ediyoruz.
TCMB’nın yıl sonu ortalama petrol tahmini 76,5 dolardan 65,8 dolara gerilerken 2026 yılı için ortalama tahmin 60,6 dolar oldu. Önceki 74 dolar seviyesindeydi.
KKM Bilançosunun azalması TCMB bilançosu üzerindeki riskleri azaltıyor.
Yönetilen yönlendirilen fiyatlar enflasyon hedefiyle tutarlı olarak belirleniyor. Bütçe açıkları ve kamu harcamaları seviyesinin milli gelire oranı kademeli olarak azalıyor. Bu yönleriyle maliye politikası da eşgüdümlü olarak TCMB politikalarını destekliyor.
