Dünya genelinde ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerin arttığı bir dönemden geçerken, milyarderler yatırımlarını altın gibi güvenli varlıklara yönlendiriyor. Singapur, artan belirsizliklerin etkisiyle dikkat çeken güvenli bir liman haline gelirken, bu durum İsviçre’nin klasik “altın kasası” prestijini tehdit ediyor.
SİNGAPUR: ASYA’NIN ZENGİNLERİNİN YENİ GÖZDESİ
CNBC’nin aktardığına göre, ABD-Çin arasındaki gerginlikler, olası ticaret savaşları ve Trump’ın yeniden adaylığı gibi pek çok etken, zenginleri altınlarını daha güvenli ülkelere taşımaya itiyor. Bu noktada Singapur, sağladığı olanaklarla ön plana çıkıyor. Şehir devletinin havalimanına yakın bir bölgede bulunan “The Reserve” adlı 6 katlı tesis, 1.5 milyar dolarlık altın ve gümüş stoğuyla dikkat çekiyor.
FİZİKSEL ALTIN SAKLAMA TALEBİ YÜZDE 88 ARTTI
2025’in ilk dört ayında, bu tesisin fiziksel altın ve gümüş saklama talebi, geçen yıla oranla yüzde 88 artış gösterdi. Aynı dönemde altın satışları ise yüzde 200 oranında yükseldi. Bu büyümenin yüzde 90’ının Singapur dışından geldiği belirtiliyor.
Uzmanlar, ultra zenginlerin “fiziksel altına yönelmesinin” arkasındaki nedenlerden birinin, karşı taraf riskinden kaçınma isteği olduğunu dile getiriyor. 2023’te yaşanan Silicon Valley Bank krizi sonrasında bankalara olan güvenin azalması, yatırımcıları altınlarını doğrudan sahiplenmeye teşvik etti.
DOĞU’YA AİT BİR CENEVRE
Singapur’un sağlam altyapısı, siyasi istikrarı ve coğrafi avantajları, burada altın saklamayı cazip hale getiriyor. Şehir devleti, artık “Doğu’nun Cenevre’si” olarak anılmaya başlanmış durumda. Dubai ve İsviçre ile birlikte zenginlerin altınlarını taşıdığı başlıca merkezlerden biri olan Singapur, İsviçre’ye ciddi bir rakip olmaya başladı.
Uzmanlara göre, kısa vadeli yatırımcılar için fiziksel altın yüksek maliyetli bir seçenek olabilir. Ancak uzun vadede güvenliği önceliklendiren yatırımcılar, Singapur’daki kasaları servetlerini korumak için tercih etmeye başlamış durumda.