İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Parıldar, İstanbul’un sadece bir metropol olmasının ötesinde, tarımsal potansiyeliyle de dikkat çektiğini ifade etti.
Parıldar, İstanbul’da toplam 869 bin dekarlık tarım arazisi bulunduğunu, bunun 746 bin dekarlık kısmının fiilen tarım yapılan alanlardan oluştuğunu belirtti.
1 Ocak 2024 itibarıyla, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın liderliğinde, su ürünleri ve hayvancılıkta önemli bir değişim yaşandığını vurgulayan Parıldar, şu bilgileri paylaştı:
“İstanbul avantajlı bir konumda. İşlenen tarım arazisinin yüzde 90’ını planladık. Planlı üretim yapan çiftçilerimiz, bakanlığın desteklerinden iki kat daha fazla yararlanabiliyorlar. Temel destek ödemelerinin yanı sıra, planlı üretim yapanlar, mazot ve gübre desteklerinden daha fazla faydalanmaktadır. Şu anda İstanbul’da planlı üretim oranı yüzde 90 seviyesinde ve hedefimiz bunu yüzde 100’e çıkarmaktır. Su kaynaklarını göz önünde bulundurarak üretim planları yapıyoruz.”
İstanbul’da tarım arazilerinin büyük bölümünde ayçiçeği, kanola, buğday ve arpa gibi ürünler yetiştirildiğini aktaran Parıldar, geçtiğimiz yıl bu ürünleri üreten çiftçilere çeşitli desteklerin verildiğini söyledi.
2025 yılı itibarıyla İstanbul’daki çiftçilere 1 milyon 400 bin fide dağıttıklarını belirten Parıldar, tarıma elverişli olan Silivri, Çatalca, Arnavutköy, Şile, Beykoz ve Büyükçekmece gibi ilçelerde çiftçilerin fideleri yetiştirdiğini ifade etti.
Geçtiğimiz yıl yapılan projelerde yerli ve milli tohumlara öncelik verildiğini belirten Parıldar, “Dağıttığımız tohumların yüzde 80’i yerli tohumlar. Bu yıl dağıttığımız ayçiçeği tohumları milli çeşitlerden oluşmaktadır. İstanbul’un toplam yüzölçümünün yüzde 14’lük kısmında tarımsal üretim yapıyoruz. Özellikle Şile, aromatik bitkiler açısından önemli bir merkezdir ve orada keten üretimini artırmış durumdayız. Türkiye’de keten üretiminde ikinci sıradayız.” dedi.
Silivri’de üretilen “Ormanlı pirinci” hakkında bilgi veren Parıldar, bu ürünün 2 bin 900 dekarlık alanda yetiştirildiğini ve coğrafi işaret aldığını açıkladı.
İstanbul’un balıkçılık ve su ürünleri açısından zengin bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Parıldar, “İstanbul’da 2 bine yakın ruhsatlı balıkçı teknesi ve 18 bine yakın balıkçılık ruhsatına sahip balıkçımız var. 661 kilometrelik kıyı şeridimizle, av sezonunda ürünler doğrudan tüketicilere ulaştırılıyor.” şeklinde konuştu.
Hayvancılık konusunda da İstanbul’un önemli bir konumda olduğunu belirten Parıldar, 80 binden fazla büyükbaş ve 170 bine yakın küçükbaş hayvan bulunduğunu ifade etti. “Büyükbaş hayvanların 13 bini mandadır ve İstanbul, manda varlığı açısından Türkiye’de üçüncü sıradadır.” dedi.
İstanbul’daki gıda işletmeleri hakkında da bilgiler veren Parıldar, “İstanbul’da 134 bine yakın gıda işletmesi bulunmakta ve Türkiye’deki gıda işletmelerinin yaklaşık yüzde 18’i burada faaliyet göstermektedir.” diye ekledi.
Gıda denetimlerine ilişkin yoğun çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Parıldar, 2024 yılı itibarıyla 230 binden fazla denetim gerçekleştirileceğini belirtti.
Parıldar, İstanbul’un gıda ihracatında önemli bir rol oynadığını, Türkiye genelinden yapılan gıda ihracatlarının yüzde 25’inin İstanbul’dan gerçekleştiğini kaydetti.