• ALTIN (TL/GR)
    4.273,39
    % 1,08
  • AMERIKAN DOLARI
    39,8257
    % 0,03
  • € EURO
    46,9641
    % -0,03
  • £ POUND
    54,7550
    % 0,12
  • ¥ YUAN
    5,5590
    % 0,03
  • РУБ RUBLE
    0,5076
    % -0,31
  • BITCOIN/$
    108.457
    % -1,43
  • BIST 100
    10.080,35
    % 1,33

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Mayıs’ta 51 olarak belirlendi.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Mayıs’ta 51 olarak belirlendi.

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin mayıs ayı sonuçları açıklandı ve bu endeks, Türkiye’nin imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını değerlendirmektedir.

Endekste belirleyici eşik değer olan 50’nin üzerindeki tüm ölçümler ihracat ikliminde bir iyileşme olduğunu, 50’nin altındaki değerler ise bozulmayı göstermektedir.

Mayıs verilerine göre, nisanda 50,8 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, mayıs ayında 51 değerine çıkarak, üst üste 17. ay eşik değerinin üzerinde yer aldı. Bu durum, Türk imalat sanayisinin ihracat iklimindeki güçlenmenin devam ettiğini ortaya koydu. Mayıs ayında sağlanan iyileşme ılımlı olsa da, bir önceki aya göre biraz hız kazandı.

Türkiye’nin ikinci en büyük ihracat pazarı olan ABD’de üretim mayıs ayında yeniden güçlenirken, Orta Doğu da ihracatın önemli destekleyicilerinden biri olmayı sürdürdü.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı ekonomik faaliyet önemli bir aylık artış gösterdi, ancak büyüme hızı Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Suudi Arabistan ve Kuveyt’te üretim yavaşlamaya rağmen güçlü büyüme devam etti. Mısır, Lübnan ve Katar’da ise ekonomik aktivite azalmaya gitti.

AVRUPA’DA KARMAŞIK GÖRÜNÜM SÜRÜYOR

Avrupa’da karmaşık ekonomik profil, ikinci çeyrek ortasında da devam etti. İtalya, İspanya ve Hollanda gibi kritik pazarlarda iktisadi faaliyet büyüme gösterirken, Fransa, Almanya ve Romanya’da zayıflama devam etti.

Birleşik Krallık’ta üretim, nisanda yaşanan hafif düşüşün ardından mayısta durağanlık göstererek istikrar kazandı. Rusya’da ise üst üste iki aylık düşüşü takiben ekonomik aktivite yeniden artış gösterdi.

Mayıs ayı anketine göre, izlenen ekonomiler arasında en yüksek büyüme Uganda’da kaydedildi. Bu ülkede üretim artışı, geçen yılın ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Öte yandan, ekonomik aktivitedeki en belirgin düşüş, gümrük vergilerinin etkisiyle Meksika’da meydana geldi. Benzer şekilde, Kanada’nın üretimindeki daralma da ikinci çeyrek ortasında sürdü.

Açıklamalarda bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticaret koşullarındaki belirsizliklere rağmen ana ihracat pazarlarının mayıs ayında Türk imalat sanayisine ihracat fırsatları sunduğunu belirtti. Bu durum, imalat sanayisi ihracatçılarının talep iklimindeki iyileşmenin devam ettiğini gösteriyor.

Harker, “Mayıs ayının önemli gelişmesi, ABD’nin büyümesinde görülen toparlanmadır. Ancak genel koşulların gerçek anlamda iyileşebilmesi için firmaların Avrupa’nın büyük pazarlarında da benzer gelişmeler beklemesi gerekecek.” dedi.

YORUMLAR YAZ