Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, bu yıl Kurban Bayramı süresince 2,5 milyonu küçükbaş olmak üzere toplamda 3 milyonun üzerinde kurbanlık hayvan satışı gerçekleşeceğini öngördüklerini duyurdu.
GEÇEN YIL 2,2 MİLYON KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SADIK
Çelik, Kurban Bayramı kapsamında gerçekleştirilen hayvan satışları hakkında bilgi verdi.
Bayram dönemi boyunca yetiştiricilerin kurbanlıklarını büyük oranda sattıklarını belirten Çelik, “Geçen yıl 2,2 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan kurban edilirken, bu yıl bu sayının 2,5 milyon civarında olacağını tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu. Bu yılki Kurban Bayramı’nda 2,5 milyonu küçükbaş olmak üzere toplamda 3 milyonun üzerinde hayvan satışının gerçekleşeceğini ifade etti.
Çelik, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yurt içinde ve dışında 890 bin, Türk Kızılayı tarafından ise 170 bin civarında vekaletle kurban kesimi yapıldığını, diğer kuruluşlar ve zincir marketlerle birlikte bu rakamın 1 milyonu aştığını aktardı.
Satılamayan kurbanlıklar ile karantina uygulamaları nedeniyle pazarlarına hayvanlarını sevk edemeyen yetiştiricilerin hayvanlarının Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından satın alınacağını hatırlatan Çelik, bu uygulamanın yetiştiriciler için önemli bir destek olduğunu vurguladı.
Kalan hayvanlar için ESK tarafından tavan fiyatlarının belirlendiğini belirten Çelik, fiyatların hayvanın yaşına, cinsine, randımanına ve karkas ağırlığına göre değişkenlik gösterebileceğini ifade etti.
Karantina nedeniyle pazarlarına gidemeyen yetiştiricilere kolaylık sağlandığını da belirten Çelik, “Bakanlığımızın bu yıl ilk defa uygulamaya koyduğu sistemle bu hayvanların karantina süresi sona erdiğinde ESK tarafından alınacak olması, yetiştiricilerimiz için son derece büyük bir önem taşımaktadır. Bu açıdan Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya ve ESK’ye teşekkür ediyoruz.” diye ekledi.
Çelik, ayrıca bayram sırasında oluşan hayvan derisi kaybının ekonomik açıdan kaygı verici olduğunu dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:
“Önemli bir deri potansiyelimiz var. Yıllar öncesinde kurban bayramlarında deri toplama yarışı olurken, günümüzde yüksek maliyetler nedeniyle kurban derilerini kimse almak istemiyor. Bu durum, milyarlarca liralık bir milli servetin israfına yol açmakta ve ekonomik açıdan üzüntü verici bir tablo çizmektedir. Deri kayıplarını önleyerek ülke ekonomisine ciddi katkı sağlamak amacıyla hep birlikte hareket etmeliyiz.”