Küresel finans piyasalarında, ABD’nin ticaret müzakerelerine dair artan iyimserlikler sürerken, bazı büyük ekonomilerin uzlaşı sürecine dair belirsizlikler, dikkat çekici bir belirsizlik oluşturuyor. Bugün, gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından düzenlenen Merkezi Bankacılık Forumu’na çevrildi.
ABD yönetiminin korumacı ticaret politikaları çerçevesinde attığı tarifelerin uzun vadeli etkileri, küresel ekonomi aktörlerinin gündeminde kalmaya devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) ve Japonya gibi önemli ticaret ortakları, ABD ile herhangi bir anlaşmaya henüz varamamış olmaları sebebiyle yatırımcıların risk iştahını zayıflatıyor.
MERKEZ BANKALARI BAŞKANLARI YATIRIMCILARA YÖNLENDİRİYOR
Portekiz’in Sintra kentinde gerçekleşen ve dünkü oturumla başlayan ECB Merkez Bankacılığı Forumu’nda, büyük merkez bankalarının başkanları yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.
Forumda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda ve Güney Kore Merkez Bankası Başkanı Chang Yong Rhee gibi üst düzey merkez bankası yetkilileri konuşma yapacak.
Ayrıca, ABD’de mayıs ayına ilişkin JOLTS açık iş sayısı verisi de yatırımcıların ilgilendiği konular arasında. Analistler, bu hafta izlenecek istihdam verilerinin, Fed’in para politikası kararları üzerinde etkili olabileceğini ve iş gücü piyasasında öngörülenden fazla bir daralma yaşanması halinde, temmuzda faiz indirimi beklentilerinin artabileceğini belirtiyor.
KANADA, DİJİTAL VERGİLERİ GERİ ÇEKİYOR
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada ile ticaret görüşmelerini sonlandırdığı açıklamasının ardından, Kanada hükümeti dijital hizmet vergisi konusunda esneklik gösterdi. Hükümet, ABD ile yürütülen yeni ekonomi ve güvenlik ortaklıkları görüşmelerinde ilerleme sağlamak amacıyla bu vergiyi askıya alma kararı aldı.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, 90 günlük tarife ertelemesinin son haftasına girildiğinde, anlaşma için baskının artacağını ifade etti. Bessent, belirli ülkeler için tarifelerin 2 Nisan’da belirlenen seviyelere yükselebileceğini de vurguladı.
TRUMP, JAPONYA’YA YENİ BASKILARDA BULUNDU
Trump, pirinç talebi konusunda Japonya’yı eleştirerek, yenilgi yaşayan ülkelere tarife uygulamakla tehdit etti. Bu eleştiriler, ABD ve Japonya arasındaki ticaret müzakerelerinin henüz bir sonuç doğurmaması açısından dikkat çekici hale geldi.
Trump ayrıca, Fed Başkanı Powell’a yönelik eleştirilerini artırmaya devam ediyor ve Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump’ın Powell’a gönderdiği bir notta, “Ülkenin büyük ekonomik kayıplar yaşadığını ve faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini” belirttiğini aktardı.
WALL STREET ENDEKSLERİNDE YENİ REKORLAR
Bu gelişmeler ışığında, New York Borsası’nda S&P 500 endeksi yüzde 0,52, Dow Jones endeksi yüzde 0,63 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,47 artış gösterdi. Nasdaq ve S&P 500 endeksleri, kapanışta yeni rekorlara imza attı. Ancak, ABD endeks vadeli kontratları yeni güne nispeten olumsuz bir seyirle başladı.
Tahvil piyasalarında, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,24’e düşerken, yeni işlem gününde de bu düşüş devam ederek yüzde 4,21’e geriledi. Altının ons fiyatı 3.323 dolardan işlem görüyor ve Brent petrol varil fiyatı şu an 66,6 dolara ulaşmış durumda. Dolar endeksi ise 96,8 seviyesinde işlem görüyor.
AVRUPA BORSALARI ECB’DEN BEKLENTİ İÇİNDE
Avrupa borsalarında, dün İtalya dışında genel olarak düşüş gözlemlendi. ABD ve AB arasında kalıcı bir çözüme ulaşılmaması, risk algısını artırıyor. ECB, enflasyonu kontrol altına almak için sürekli olarak stratejik düzenlemelere gittiğini duyurdu.
Bugün açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve Euro Bölgesi’nde haziran ayı enflasyon verilerinin, Avrupa ekonomisi hakkında daha fazla bilgi vermesi bekleniyor.
Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,51, İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0,43 ve Fransa CAC 40 endeksi yüzde 0,33 değer kaybederken, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,13 arttı. Avrupa endeks vadeli kontratları yeni güne olumlu başladı.
ASYA BORSALARINDA KARMAŞIK SEYİR DEVAM EDİYOR
Trump’ın Japonya’ya yönelik ticaret eleştirilerine bağlı olarak Asya borsalarında karışıklık gözlemleniyor. ABD ve Japonya arasındaki ticaret uyuşmazlıklarının sürdüğü ve somut bir gelişmenin yaşanmadığı bu süreçte, bölgede veri akışı takip ediliyor.
Japonya’da haziran ayı imalat sanayi PMI 50,1 ile genişleme sinyali verirken, Çin’de imalat sanayi PMI 50,4 ile ivme kazandı. Ancak, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 değer kaybetti. Buna karşın, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,2 değer kazandı.
BORSADA HIZLI BİR YÜKSELİŞ GERÇEKLEŞTİ
CHP Kurultayı’nın iptali davasının 8 Eylül’e ertelenmesi sonrası BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 9.948,51 puana ulaştı ve son iki yılın en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirmiş oldu.
Dolar/TL, yüzde 0,2 düşerek 39,8120 seviyesinden kapanırken, bugün bankalararası piyasada yüzde 0,2 artışla 39,8800’den işlem görüyor. Analistler, dünya genelindeki imalat sanayi PMI verilerinin yanı sıra Euro Bölgesi enflasyonu ve ABD’deki JOLTS açık iş sayısının izleneceğini belirtiyor.
Piyasalarda takip edilecek veriler arasında şunlar yer alıyor:
10.00 Türkiye, haziran ayı imalat sanayi PMI
10.55 Almanya, haziran ayı işsizlik oranı
10.55 Almanya, haziran ayı imalat sanayi PMI
11.00 Euro Bölgesi, haziran ayı imalat sanayi PMI
11.30 İngiltere, haziran ayı imalat sanayi PMI
12.00 Euro Bölgesi, haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi
16.30 ECB Merkez Bankacılığı Forumu’nda Politika Paneli
16.45 ABD, haziran ayı imalat sanayi PMI
17.00 ABD, haziran ayı ISM imalat sanayi PMI
17.00 ABD, mayıs ayı JOLTS açık iş sayısı
17.00 ABD, mayıs ayı inşaat harcamaları