İstanbul Sanayi Odası’nın Haziran 2025 Türkiye İmalat PMI Değeri 46,7’ye Düşerek Son 8 Ayın En Düşük Seviyesine Ulaştı
İstanbul Sanayi Odası (İSO), ekonomik büyümenin öncü bir göstergesi olarak kabul edilen Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Haziran 2025 sonuçlarını açıkladı.
Çeşitli sektörlerde iyileşmeyi gösteren 50,0 eşik değerinin altında kalan PMI, mayıs ayında 47,2 iken haziranda 46,7’ye gerileyerek son sekiz aydaki en düşük değerine ulaştı.
2024 yılının Nisan ayından itibaren sektör genelinde faaliyet koşullarında sürekli bir bozulma gözlemlendi.
Haziran ayında talep zayıflığı, yeni siparişlerde de azalmaya yol açarak mevcut düşüş trendini iki yıldır devam ettirmektedir. Benzer bir şekilde yeni ihracat siparişleri de daralma gösterdi. Her iki endekste de meydana gelen yavaşlama son üç aylık süreçte belirginleşti. Yeni siparişlerdeki bu düşük seyir, imalatçıların üretim hacimlerini geçen yılın ekim ayından bu yana büyük ölçüde azaltmalarına sebep oldu.
İstihdam ve satın alma faaliyetlerinde gerileme hız kazandı. İstihdamdaki azalma, son dokuz ayın en yüksek oranına ulaştı. Satın alma faaliyetleri ise Eylül 2024’ten bu yana en büyük yavaşlama dönemini yaşadı.
Haziran ayında girdi stokları azaldı; buna karşın, satışlardaki düşüş nedeniyle nihai ürün stokları son üç ayda ilk kez artış gösterdi. Girdi maliyetlerindeki enflasyon, haziran ayında hafif bir artış sergiledi. Girdi fiyatlarındaki belirgin artışta, Türk lirasındaki değer kaybı ve İran’daki gelişmelerin enflasyonist etkileri etkili oldu. Ancak nihai ürün fiyatlarındaki artış, yılın başından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bazı işletmeler girdi maliyetlerindeki artışa rağmen fiyatlarını yükseltme çabası gösterse de talepteki zayıflık, fiyat belirleme yetisini kısıtladı.
Tedarikçilerin teslimat süreleri de son dört aydır ilk kez artış gösterdi. Anket katılımcıları, teslimat gecikmelerinin genellikle ham madde yetersizliğinden kaynaklandığını belirtmiştir.