Ticaret Bakanı Ömer Bolat, vize süreçlerinin hızlandırılması ve yeni bir eşik sisteminin kurulacağı müjdesini verdi.
“Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı”, Ticaret Bakanlığı’nda Bakan Bolat ve AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Bolat, toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında, görüşmenin Türkiye ile AB ekonomik ilişkilerine stratejik bir derinlik kazandıracağını ve yeni olumlu bir gündemin oluşmasına katkıda bulunacağını ifade etti.
Bu çerçevede, Aralık 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında bir görüşme yapılacağını hatırlatan Bolat, “Bugünkü toplantıda, ticaret engellerinin aşılması, elektronik A.TR belgelerinin AB tarafından kabulü, Türkiye’nin TAREKS ve gözetim düzenlemeleri konularında AB ile işbirliğimizin derinleştirilmesinde önemli ilerlemeler kaydettik.” dedi.
Bolat, Gümrük Birliği’nin Türkiye’nin sanayi altyapısının kalitesini artırarak Türk ürünlerinin küresel pazarlardaki rekabet gücünü üst seviyelere taşıdığını söyledi.
30 Yıl Önceki Kurallarla 2025 Ticaretimizi Yönetemeyiz
Türkiye’nin nitelikli iş gücü, dinamik üretim kapasitesi ve gelişmiş finansal sistemi ile Avrupa’ya yakın bir üretim merkezi haline geldiğine dikkat çeken Bolat, “Küresel tedarik zincirlerinin güvenliği ve dayanıklılığı açısından Türkiye, Avrupa için stratejik bir ortak. Hem jeostratejik konumumuz hem de üretim yeteneklerimiz, AB’nin bağımlılığını azaltmasına yardımcı olacaktır.” diye ekledi.
Bolat, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerektiğini vurgulayarak, bu hareketin dijitalleşme, sürdürülebilir kalkınma ve yeni ticaret politikaları açısından ilişkileri ileri taşıyacak bir fırsat sunduğuna inandığını belirtti.
Vize Serbestisi Üzerine Beklentiler
Vize serbestisi konusunda üye ülkelerden ve AB kurumlarından somut adımlar beklediklerini vurgulayan Bolat, “Malların serbest dolaşımının olduğu ortamda, Gümrük Birliği entegrasyonunda işletmecilerin ve profesyonellerin karşılaştıkları vize engellerinin kaldırılması kritik bir gerekliliktir.” dedi.
Bolat, vize serbestisi ile ilgili, “Üye ülkelerden ikili bazda vatandaşlarımız için en azından iş insanları, nakliyeciler, akademisyenler ve diğer gruplar için kolaylaştırılmış vize uygulamaları talep ediyoruz.” şeklinde görüş belirtti.
Vize süreçlerinin hızlandırılacağını ve yeni bir eşik sisteminin getirileceğini açıklayan Bolat, bu konuda olumlu ilerlemeler beklediklerini ifade etti.
Türkiye, AB’nin Kritik Üretim ve Tedarik Ortağı
Bolat, AB-Türkiye işbirliğinin gün geçtikçe önem kazandığını belirtti. Türkiye’nin sahip olduğu altyapı ve üretim yetenekleriyle Avrupa’nın hayata geçireceği savunma ve inovasyon hedeflerine ulaşmasında kritik bir ortak olduğunu vurguladı.
Bolat, Türkiye’nin AB ile olan ticari ilişkilerinin derinleşmesi için önemli bir fırsat yarattığını ve ortak ticaret hacminin artış göstermesinin hedeflendiğini açıkladı.
İlişkileri Güçlendirme Vurgusu
Maros Sefcovic, AB ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesinin cesaret verici olduğunu ifade etti. “AB ve Türkiye arasındaki ikili ticaret hacminin bu yıl 210 milyar avroya ulaşacağı öngörülüyor.” dedi.
Sefcovic, Gümrük Birliği Anlaşması’nın, küresel ticaretin karmaşık döneminde taraflar için sağlam bir temel oluşturduğunu belirtti ve ortak ticareti geliştirmek için kısa sürede bazı engellerin kaldırılması yönünde ilerleme kaydedildiğini dile getirdi.
İLGİLİ HABER: Endonezya, Türk vatandaşlarına 30 güne kadar vize muafiyeti sağladı.