IC Nükleer ve Endüstri CEO’su Mehmet Gönenç, Türkiye’de üç büyük nükleer enerji projesinin inşaat aşamasında olduğunu ve küçük modüler reaktörlerin (SMR) kurulmasının gündemde bulunduğunu vurguladı. “Bu noktada, Türkiye’de bir nükleer organize sanayi bölgesinin (OSB) kurulmasının önemi büyük.” dedi.
Gönenç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) işbirliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen 11. Nükleer Santraller Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu.
Artan küresel enerji ihtiyacının sürdürülebilir kaynaklarla karşılanmasının önemine değinen Gönenç, “Gelişen ülkelerin önümüzdeki on yıl içinde enerji talebinin %50’den fazla artacağı öngörülüyor. Bu ihtiyacın sürdürülebilir, temiz ve düşük karbon emisyonlu kaynaklarla karşılanması gerekiyor. Bu bağlamda, nükleer enerji öncelikli bir alternatif.” şeklinde konuştu.
Dünya genelinde birçok gelişen ülkenin nükleer alanında yatırımlarını artırdığına dikkat çeken Gönenç, “Dünya Bankası, haziran ayında nüklelere finansman sağlamaya yönelik yasağını kaldırdı.” ifadelerini kullandı.
IC Nükleer ve Endüstri’nin kuruluş amacına yönelik açıklamalar yapan Gönenç, “Akkuyu NGS projesinde edindiğimiz deneyimleri IC Holding çatısı altında bir araya getirerek yeni bir iş modeli oluşturmayı amaçlıyoruz.” diye belirtti.
Gönenç, IC Holding’in enerji, inşaat, turizm ve altyapı gibi birçok sektörde faaliyet gösteren köklü bir kuruluş olduğunu, Akkuyu’daki tasarım, teknik ve lojistik çözümlerle birlikte tedarik zinciri deneyimlerini IC Nükleer ve Endüstri altında kullanmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye’nin Akkuyu NGS’sinin yanı sıra Sinop ve İğneada’da nükleer santral projeleri planlandığını kaydeden Gönenç, “Türkiye’deki bu iki nükleer santral ve SMR projelerinde Türk mühendislik deneyimimizi en iyi şekilde değerlendireceğiz.” dedi.
Uluslararası projelerde yer alma hedefi
IC Nükleer ve Endüstri’nin Türkiye ile sınırlı kalmayacağını belirten Gönenç, çeşitli ülkelerde planlanan yeni nükleer santrallere de odaklanacaklarını ifade etti.
Gönenç, Kazakistan, Özbekistan, Vietnam, Romanya ve Polonya’da projeler üzerinde çalışıldığını belirterek, “Bu kapsamda, sadece Türkiye’de değil, uluslararası pazarda da önemli bir aktör olma hedefimiz var.” dedi.
Akkuyu NGS’de kullanılan malzemelerin ve hizmetlerin yaklaşık yarısının yerli kaynaklardan sağlandığını ifade eden Gönenç, bir sonraki santralde bu oranın %90’a ulaşmasını hedeflediklerini aktardı.
Gönenç, son nükleer santral projesinin tamamen yerli üretimle gerçekleştirilmesi adına önemli adımlar atıldığını belirterek, “Türkiye’de bir nükleer organize sanayi bölgesi kurulması hayati önem taşıyor. Bu projeler hem SMR hem de diğer nükleer projeleri içerecek. Bu noktada, yerli yatırımcıları bölgeye çekmek ve onların motivasyonunu artırmak öncelikli hedeflerimiz arasında.” ifadelerini kullandı.
İLGİLİ HABER: “Nükleer enerji Türkiye için ekonomik ihtiyaç” – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer enerjinin temiz ve sürekli güç sağlayan önemli bir kaynak olduğunu belirtti. “Nükleer enerji, Türkiye için bir rüyanın ötesinde, ekonomik bir gerekliliktir.” dedi.