ING’nin stratejisti Francesco Pesole, Euro’nun önümüzdeki dönem ilişkisini değerlendirdi.
Pesole, Amerika Birleşik Devletleri’nden gelecek olan tarım dışı istihdam verilerinin beklentileri karşılamaması halinde Euro/dolar paritesinin, psikolojik ve teknik açıdan önemli bir seviye olan 1,20 dolara doğru yükselme gösterebileceğini belirtti.
Ayrıca Pesole, Euro’nun dolar karşısındaki değerinin en büyük belirleyicisinin dolardaki performans olduğuna vurgu yaptı. ABD’den zayıf bir istihdam raporu açıklandığında, bu durum doları zayıflatıp Euro’nun güçlenmesine yol açabilir.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise güçlü bir Euro’nun olası etkilerini dikkatle izliyor. ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Bloomberg’e verdiği demeçte, mevcut Euro değeri için endişelenmediklerini, ancak paritenin 1.20 doları aşmasının durumu daha da karmaşık hale getirebileceğini ifade etti.
Daha önce ECB’nin bazı üyeleri, güçlü Euro’nun ekonomik görünüm üzerindeki olası risklerini dile getirmişti.
Pesole, bu nedenle Euro’nun 1.20 dolara ilerlemesinin ECB politika yapıcılarının tepkisini görme açısından önemli bir eşik olduğunu vurguladı.
Euro, salı günü yaklaşık dört yılın en yüksek seviyesi olan 1.1829 dolara ulaştıktan sonra, yüzde 0.3’lük bir düşüşle 1.1767 dolara geriliyor.