• ALTIN (TL/GR)
    4.314,26
    % 0,41
  • AMERIKAN DOLARI
    40,2585
    % 0,13
  • € EURO
    46,6642
    % -0,05
  • £ POUND
    53,9265
    % 0,16
  • ¥ YUAN
    5,6068
    % -0,03
  • РУБ RUBLE
    0,5145
    % 0,00
  • BITCOIN/$
    119.551
    % 1,01
  • BIST 100
    10.036,90
    % -1,84

Türkiye genelinde şap hastalığıyla mücadele için harekete geçildi.

Türkiye genelinde şap hastalığıyla mücadele için harekete geçildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de SAT-1 tip şap hastalığının yayılmasını durdurmak için büyük bir seferberlik başlattı. İlk aşamada 4,5 milyon doz aşının üretiminin tamamlandığı bildirildi.

Bakanlık tarafından sağlanan bilgilere göre, Türkiye Şap Enstitüsü, SAT-1 şap hastalığını önlemek için aşı üretim faaliyetlerine hız kazandırdı.

Bakanlık, ülkede görülen SAT-1 tip şap hastalığının yayılmasını durdurmak amacıyla ilk etapta 4,5 milyon doz aşı üretti. Aşı üretim süreci tam hızla devam ederken, sahada aşıların dağıtım işlemleri de sürdürülüyor.

Yeni nesil SAT-1 aşıları, hastalığın yaygın olduğu bölgelerde ve komşu illerde veterinerler tarafından ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

Hastalığın yayılmasını önlemek için tedbir olarak kapatılan hayvan pazarları, salgının seyrine bağlı olarak kademe kademe açılacaktır.

SAT-1 tipi şap hastalığı ilk kez Hakkari’de tespit edildi

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şap hastalığının Avrupa’da dört ay önce başladığını açıkladı.

Özellikle doğu illerinde sınırdan hayvan geçişlerinin sık olduğunu belirten Tunç, hastalığın ilk kez Hakkari’de görüldüğünü ve hayvan pazarlarının açık olmasıyla birlikte hastalığın ülke geneline yayılmaya başladığını dile getirdi.

Bu tipin Türkiye’de ilk defa tespit edildiğinin altını çizen Tunç, “Hayvan pazarlarının kapatılmasına yönelik karar alındı. Bu sayede hayvan nakilleri durduruldu ve hastalığın yayılımının önüne geçilmiş oldu. Bu, üreticinin faydasına olan bir durumdur. 21 gün içinde hayvanlara ikinci aşı yapıldığında bağışıklık sağlanacaktır. Hastalık gelse bile zarar vermeyecek.” dedi.

Hastalığın sektör üzerindeki etkilerine de değinen Tunç, “Pazarların kapatılması, kırmızı et piyasasını olumsuz etkilemedi. Süreç boyunca et fiyatlarında artış olacağına dair iddialar asılsızdır. Piyasada et sıkıntısı yok, fiyatlarda düşüş gözlemleniyor. Üreticilerimiz ve halkımız endişe etmesin.” şeklinde konuştu.

Tunç, hastalığın hayvanlarda ateş, kilo ve süt kaybına yol açtığını belirterek, bu durumu önlemek için gerekli çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Şap aşısının yerli olarak üretildiğini vurgulayan Tunç, “SAT-1 tipi için yerli aşı hızlı bir şekilde üretiliyor. Şap Enstitüsü çok başarılı çalışıyor; haftada bir milyondan fazla aşı üretilmekte. Bu aşılar hızla tüm illere dağıtılıyor. Yerli aşıların kullanılması büyük bir avantaj sağlıyor, veteriner hekimlerin aşılama sürecinde üreticilere destek olması önemlidir.” dedi.

“Şap hastalığı, döl verimi kaybına da neden olabiliyor”

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, damızlık hayvan yetiştiricilerinin, yaygın bulaşıcı hastalıklarla mücadeledeki öneminin farkında olduğunu belirtti. “Şap hastalığı, et ve süt verimini olumsuz etkileyerek geri dönüşü olmayan şekilde düşüşe neden olmaktadır ve aynı zamanda döl veriminde kayıplara yol açmaktadır.” diye konuştu.

Kurbanlık hayvan hareketleriyle hastalığın yayıldığına dikkat çeken Özcan, damızlık ineklerin ve düvelerin bu hastalıktan etkilenmesinden endişe duyduklarını ve “Anası olmayanın danası da olmaz” felsefesiyle damızlık hayvanların sağlığının korunmasının önemli olduğunu ifade etti.

ulke genelinde hayvan pazarlari kapatildi 1751364263

İLGİLİ HABER: Ülke genelinde hayvan pazarları kapatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, artan şap hastalıkları nedeniyle 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine yazı göndererek, hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını duyurdu.

sap alarmi sonrasi kirmizi ette tehlike var mi tarim ve orman bakanligi yanitladi 1751451224

İLGİLİ HABER: Şap alarmı sonrası kırmızı ette bir tehlike var mı? Tarım ve Orman Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, artan şap hastalığı vakaları sonrası tüm hayvan satış yerlerinin faaliyetlerinin geçici süreyle durdurulmasının, hastalığın kontrol altına alınması amacıyla geçici bir sağlık tedbiri olduğunu, hayvansal gıda tüketiminde herhangi bir risk bulunmadığını açıkladı.

YORUMLAR YAZ