• ALTIN (TL/GR)
    4.276,74
    % 0,25
  • AMERIKAN DOLARI
    40,0669
    % -0,01
  • € EURO
    47,1990
    % 0,33
  • £ POUND
    54,6927
    % 0,38
  • ¥ YUAN
    5,5826
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,5125
    % -0,06
  • BITCOIN/$
    111.283
    % 2,27
  • BIST 100
    10.167,26
    % 1,69

Ziraat Bankası’nın Aktif Büyüklüğü 6,7 Trilyon Lira Seviyesine Yükseldi

Ziraat Bankası’nın Aktif Büyüklüğü 6,7 Trilyon Lira Seviyesine Yükseldi

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Bankanın aktif büyüklüğünün gün itibarıyla 6,7 trilyon liraya ulaştığını ve bunun Türk bankacılık sektörünün yüzde 17,2’sine denk geldiğini ifade etti. Çakar, “Mart sonu itibarıyla 47 milyar lira karlılığa sahibiz.” dedi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, Ziraat Bankası ve bağlı ortaklıklarının 2021-2022 yıllarına ait hesaplarının görüşüldüğü belirtildi.

Çakar, komisyon toplantısında yaptığı açıklamalarda, Ziraat Bankası’nın Türkiye’nin lider bankası olarak faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayarak, “Bugün itibarıyla bankamızın aktif büyüklüğü 6,7 trilyon liraya yükseldi. Bu rakam Türk bankacılık sektörünün yüzde 17,2’sini kapsamaktadır. Mart ayında 47 milyar lira karlılığımız mevcut.” dedi.

Dijital bankacılık alanında, 24 milyon aktif dijital müşteri sayısıyla sektörün lideri olduklarını belirten Çakar, kredi kartı, banka kartı, şube, ATM ve personel sayısında da bankanın birinciliğini koruduğunu aktardı.

Çakar, sektör mevduatının yüzde 19’una karşılık gelen 4,3 trilyon liranın Ziraat Bankasında toplandığını, şöyle devam etti: “Kredilerin 3,5 trilyon lirası nakdi olmak üzere toplamda 4,8 trilyon lira kredi kullanımını Ziraat Bankası gerçekleştirdi. Sektördeki kredilerin yüzde 17,5’ini bankamız sağlamıştır. Nakdi kredilerde yüzde 18, gayrinakdi kredilerde ise yine yüzde 18’lik bir pazar payımız var. Konut kredilerindeki pazar payımız yüzde 21 olarak kaydedilmiştir. Türkiye genelinde her 5 konut kredisinden biri Ziraat Bankasınca verilmiş durumdadır. Kredi kartı pazarında geç katılmamıza rağmen, sektör payımız yüzde 13’e ulaşmıştır.”

“Yaklaşık 1 milyon üreticiye tarımsal kredi sağladık.”

Tarım sektörü, Ziraat Bankası’nın ana iş alanı olmaya devam ettiğini dile getiren Çakar, “Verdiğimiz kredilerin yüzde 30’u tarımsal kredi türlerinden oluşmaktadır. Bankamız, sektör tarafından verilen tarımsal kredilerin yüzde 71’ini kullanıcılara ulaştırmıştır. Tarım sektörüne toplamda 706 milyar lira kredi kullandırılmıştır. Bu kredilerin yaklaşık yüzde 92,5’i sübvansiyonlu kredilerden oluşmaktadır. Faiz dağılımında, toplam 653 milyar liranın faiz yükünün devlet tarafından karşılandığı bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı.” şeklinde konuştu.

Çakar, 1 milyon civarında üreticiye tarımsal kredi sağladıklarını aktararak, tarım kredilerindeki takip oranının yüzde 1’in altında olduğunu ifade etti.

“Her 5 dış ticaret işleminden biri Ziraat Bankası üzerinden gerçekleşmektedir.”

339 milyar lira ile ihracata en fazla destek veren banka olduklarını dile getiren Çakar, Türk dış ticaretinin yüzde 20’sinin Ziraat Bankası üzerinden geçtiğinin altını çizerek, “Bu da her 5 dış ticaret işleminin birinin bankamız aracılığıyla gerçekleştiğini göstermektedir.” dedi.

Çakar, Ziraat Bankası’nın iştiraklerine değinerek, “Ziraat Dinamik Bankasını kurmuş bulunuyoruz ve yazılımları tamamlandı, yakın zamanda faaliyet gösterecek. Ayrıca, Ziraat Leasing ve Ziraat Pay ödeme sistemleri şirketlerini de hayata geçirdik.” şeklinde bilgi verdi.

Ziraat Bankası’nın uluslararası faaliyetlerine dair bilgiler veren Çakar, “Bankamız gün itibarıyla 22 ülkede 130 noktada faaliyet göstermektedir.” dedi ve ekledi: “Arnavutluk için başvurularımızı yaptık. Tüm hazırlıklar tamam, bu ay içerisinde Arnavutluk Merkez Bankası’ndan lisans alma aşamasındayız. Eğer lisansı alırsak, çok yakın zamanda Arnavutluk’ta faaliyete geçeceğiz. Romanya’da banka kurma projemiz devam ediyor ve müracaat tamamlandı. Suriye’de de proaktif bir yaklaşım sergiliyoruz; orada da müracaatlarımız mevcut.”

Komisyon toplantısının ardından Ziraat Bankası’nın ve bağlı kuruluşların hesapları genel görüşe sunuldu. Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar, milletvekillerinin sorularını yanıtlayarak, bazı firmalara kullandırılan kredilerin tahsilatına ilişkin bilgiler verdi. Çakar, bu firmadan bugüne kadar 890 milyon dolar ana para ve faiz tahsilatı yapıldığını, finansal yeniden yapılandırma sürecinden sonra ise 337 milyon dolar tahsil edildiğini belirtti.

Çakar, bazı şubelerde hala eski tabela konseptlerinin kullanıldığını belirterek, “Bütün tabelaların değiştirilmesi aniden gündeme gelmeyecek.” diye cevapladı. Sonrasında, Ziraat Bankası hesaplarının görüşülmesi ve bağlı kuruluşların hesaplarının sunumu gerçekleştirilmiştir.

YORUMLAR YAZ