Deprem bölgesindeki çalışmaları video ile paylaşan Bakan Kurum, “Depremin ardından 15’inci günde enkaz kaldırma çalışmalarına başlarken, ilk konutlarımızın temellerini de attık. 45’inci günde ilk konutlarımızı teslim ettik. 182 bin mimar, mühendis ve işçi kardeşimizle birlikte saatte 23, günde ise 550 konut üreterek, 500 bine yakın konutun inşasını eş zamanlı başlattık ve 2 yıl içerisinde 250 binini teslim ettik. Yıl sonuna kadar tamamını teslim edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Ukrayna’daki krizle ilgili her türlü bilgi ve tecrübeyi paylaşmaya hazırdır.” ifadelerini kullandı.
Haberin Devamı
Bakan Kurum, İtalya ve Ukrayna hükümetlerinin Roma’da organize ettiği “2025-Ukrayna İyileştirme Konferansı”nda Türkiye’yi temsil etti. Burada ikili görüşmeler gerçekleştirdi. İlk olarak Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile görüşerek, 2019 yılında Arnavutluk’ta yaşanan depremin ardından Türkiye’nin sağladığı inşaat desteğini değerlendirdi. İki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin önemine vurgu yapıldı. Daha sonra Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile bir araya geldi. Bakan Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Asrın felaketi sonrası kısa sürede 450 bin konutun yapımını başlatmış bir ülke olarak, birikim ve deneyimlerimizi, gerekli finansmanın sağlanması halinde Ukrayna’nın yeniden inşası sürecine katılmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Yeniden inşa süreçlerini güçlendirmek için ilgili tüm paydaşlarla iletişimde olacağız.” dedi.
Haberin Devamı
Bakan Kurum, serde İtalya Çevre ve Enerji Bakanı Fratin ile de görüştü. Bu görüşmelerde, Türkiye’nin deprem bölgesinde yürüttüğü inşaat seferberliği konusunda bilgi vererek, bu deneyimlerin Ukrayna’nın yeniden inşasında kullanılabileceğini belirtti.
Bakan Kurum, “Kapsamlı Bir İyileştirme Yaklaşımı: Toplulukların Yeniden İnşasını Sağlamak İçin İşletmeler ve Hükümetler İçin Ortak Noktalar” panelinde yaptığı konuşmada, devam eden Rusya-Ukrayna savaşının küresel güvenlik ve istikrar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, savaşın başlangıcından bu yana diyalog yoluyla barış sağlama konusundaki çabalarını vurguladı. Bakan Kurum, Ukrayna’nın yeniden inşası için toplam maliyetin 530 milyar dolara mal olacağını, yalnızca enkazın kaldırılmasının maliyetinin 13 milyar dolar civarında olduğunu aktardı.
Haberin Devamı
Bakan Kurum, İtalya, Almanya, Ukrayna ve Polonya gibi ülkelerin temsilcilerinin yer aldığı panelde, 11 ilde inşa edilen yeni afet konutlarını tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Deprem sonrası bölgenin ihtiyaçları ve mühendislik önerileri doğrultusunda başlatılan çalışmaları anlattı. “15’inci günde enkaz kaldırma işlerine başlayıp, 45’inci günde ilk konutlarımızı teslim ettik. Şu anda 11 ilde 172 ayrı alanda 3 bin 481 şantiyede çalışmalarımız sürüyor ve 182 bin mimar, mühendis ve işçi ile birlikte günde 550 konut üretiyoruz.” şeklinde konuştu.
Haberin Devamı
Bakan Kurum, Türkiye’nin 23 yılda 1 milyon 700 bin sosyal konut ürettiğinin, deprem bölgesinde ise 2 yıl içerisinde 250 bin afet konutu inşa ettiğinin altını çizdi. Yıl sonuna kadar bu sayının 453 bine ulaşacağını belirtti. “Ukrayna’daki kriz, doğal afetin dışında benzer bir yıkımı ifade ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu dramın sona ermesi adına her türlü bilgi ve tecrübesini paylaşmaya hazırdır.” dedi.
Haberin Devamı
Bakan Kurum, bölgede kalıcı barışın sağlanması için Türkiye’nin diplomatik sürece katkı vermeye devam edeceğini de ekledi. “Umarım, çok kısa bir zamanda bölgemizde kalıcı barış sağlanacaktır. Bu, hem bölgemizin hem de dünyanın güvenliği için hayati bir gerekliliktir.” diyerek, gerektiğinde üçüncü tur görüşmeler için destek vereceklerini ifade etti.