Türkiye genelinde çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşümü teşvik etmek amacıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Ajansı tarafından başlatılan Depozito Yönetim Sistemi (DYS) başarıyla devam ediyor. 2022’de pilot uygulama olarak Kızılcahamam’da başlayan bu sistem, 2024 Aralık ayında Bakanlık ve Türkiye Çevre Ajansı’nın merkez binalarında kullanılmaya başlanacakken, 2025 Şubat’tan itibaren pilot il Sakarya’da da devreye alınacaktır. DYS, yeni bir aşamaya geçiş yaptı.
BAKAN KURUM: DOA 7 BÖLGEMİZE YAYILIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “DOA, 7 bölgemize yayılıyor. Depozito İade Makineleri’nin kurulumuna; Sakarya’nın ardından Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya’da da başladık. Depozito Yönetim Sistemi ile artık atıklarımız doğaya değil DOA’ya ulaşacak” ifadesini kullandı.
6 PİLOT İL DAHA SİSTEME DAHİL OLDU
Dys’nin 7 bölgeye yayılması amacıyla 24 Haziran – 8 Temmuz 2025 tarihleri arasında kamu koordinasyon toplantıları yapılmıştır. Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya’daki bu toplantılarda Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, valiler, büyükşehir ve ilçe belediye başkanları ile ticaret ve sanayi odası yöneticileri bir araya gelerek sistemle ilgili bilgilendirmeler gerçekleştirmiştir.
DOA MAKİNELERİ 81 İLE YAYILACAK
Toplantıların yapıldığı illerde Depozito İade Makineleri (DİM) kurulmaya başlanmıştır. İlk aşamada 7 ilde marketler, AVM’ler, üniversite kampüsleri ve toplu taşıma istasyonlarına yerleştirilen makinelerin daha sonra tüm 81 ilde yayılması planlanmaktadır.
SAKARYA’DA 4 AYDA 3 MİLYON ADET AMBALAJ TOPLANDI
DYS’nin pilot uygulaması Şubat 2025’te Sakarya’da başlamış olup, 4 ay içerisinde yaklaşık 200 ton cam, 20 ton PET ve 2 ton alüminyum ile birlikte toplamda 3 milyon adet ambalaj toplanmıştır. Bu sayede 175 bin 139 litre su, 239 bin 51 kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanırken, 145 bin 983 kilogram karbondioksit emisyonu azaltılmıştır.
HEDEF: YILLIK 520 MİLYON AVRO KAZANÇ
DYS’nin Türkiye genelinde devreye alınmasıyla birlikte çevre kirliliğini azaltmak, denizlerdeki plastik atık miktarını düşürmek ve yıllık 25 milyar atık şişenin geri kazanılması hedeflenmektedir. Ayrıca kayıt dışı üretimin önüne geçilerek sistemden yıllık yaklaşık 520 milyon avro kazanç sağlamak amaçlanmaktadır. Tasarruf sağlayan atık toplama ve depolama maliyetlerinin yanı sıra, düzenli depo alanlarının ekonomik ömrünün uzaması ve çevre bilincinin artırılması da hedefler arasında yer almaktadır.
DOA MOBİL UYGULAMASI İLE KOLAY İADE
Tüketicilerin boş cam, PET ve alüminyum içecek ambalajlarını kolayca geri iade edebilmeleri için DOA (Depozitosu Olan Ambalajlar) mobil uygulaması geliştirilmiştir. Android ve iOS uygulama mağazalarında bulunan bu uygulama, e-cüzdan entegrasyonu ile çalışmakta olup, boş ambalajların DİM’a iade edilmesiyle birlikte depozito bedelinin e-cüzdanlara otomatik olarak yüklenmesini sağlamaktadır. Kullanıcılar, biriken paralarını QR kod ile ödeme yapılabilecek POS noktalarında harcayabilir ve diğer bankacılık işlemlerinde de kullanabilirler.