Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) Ziraat Fakültesi, tarımsal deneme alanlarında ekilen “Bayraktar-2000” buğday çeşidinin kuraklığa bağlı verim kaybını azalttığını tespit etti.
KAEÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, Anadolu’nun Orta ve geçiş bölgelerinde bu yıl yaşanan yetersiz yağışların, meyvecilik ve tahıl üretimini olumsuz etkilediğini belirtti.
Çınar, birçok bölgede bazı tahıl ekili alanlarda biçerdöverin çalışmadığını, ancak üniversitenin buğday ekili alanlarında kurak koşullara rağmen ortalamadan yüksek verim alındığını ifade etti.
Fakülte olarak kampus içinde 300 dekar ve dışındaki alanlarda toplam 1124 dekarlık alanda işlemeli tarım yaptıklarını belirten Çınar, 330 dekar alana “Bayraktar-2000” buğday çeşidi ektiklerini aktardı. Hasat döneminde ortalama 180-220 kilo verim elde ettiklerini vurguladı. Kırşehir genelinde yaptıkları araştırmalar sonucu, çiftçiler ve biçerdöver işletmecileriyle yapılan görüşmelerde ortalama verimin dekara 120 kilo civarında olduğunu öğrendiklerini kaydetti. Nadas alanlarında 200 kiloya, nadas yapılmayan yerlerde ise 50 kiloya kadar düştüğünü dile getirdi. Çınar, “Alanlarımızda dekardan 200 kilogram civarında verim almamızın en büyük nedeni, bölge ekolojisine uygun bir çeşit olan Bayraktar-2000’i ekmemizdir.” dedi.
“Yağış miktarında ciddi bir azalma var”
KAEÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu, su eksikliğinin bitki gelişimini olumsuz etkilediğini belirtti. Bu yıl ciddi bir yağış azlığı yaşandığını kaydeden Hatipoğlu, eksikliğin tüm aylara yayılarak tarımsal anlamda şiddetli kuraklık anlamına geldiğini açıkladı.
Kırşehir’in ortalama yağış miktarının 382 milimetre olduğuna dikkat çeken Hatipoğlu, bu yıl ocaktan temmuz ayına kadar beklenen 244 milimetre yağışın sadece 134 milimetre olduğunu dile getirdi. Bu durumun yağış miktarının neredeyse yarı yarıya azaldığını gösterdiğini sözlerine ekledi. “Dekar başına 200 kilograma kadar verim alabiliyoruz. Döllenmeden hemen sonra yağış olmamasıyla birlikte dane boyutunun küçüldüğünü görmekteyiz.” dedi.
Çiftçilere tarım teknikleri ve doğru tohum seçimi konusunda bilgilendirme yapılıyor
KAEÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Ayrancı ise, kuru tarım ekolojisine uygun ve kuraklık dayanıklılığı yüksek buğday çeşitleri üzerine çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Bayraktar-2000 çeşidinin, topraktaki nemi iyi değerlendirmesi ve su kullanım etkinliği yüksek olması nedeniyle tercih ettiklerini ifade eden Ayrancı, sözlerine şöyle devam etti:
“Çiftçilerimize kuru tarım teknikleri ve doğru tohum seçiminin önemini anlatıyoruz. Çalışmalarımızın sonuçları, ekolojik farklılıkların verim üzerindeki etkilerini gösteriyor. Bayraktar-2000 çeşidi kurak koşullarda çiftçilerimize maksimum verim sağlıyor. Bu, hem çiftçilerimiz hem de ülkemiz için büyük bir kazanım. Kırşehir merkezi ve çevresindeki Orta Anadolu bölgeleri için, düşük yağışlı alanlarda ekonomik verim sunan bu tarz çeşitlerin kullanımını tavsiye ediyoruz.”