Duygu Erdoğan/İstanbul – Gelecek 10 yıl içinde 150-200 milyar dolara ulaşması beklenen bakliyat içerikli ürünler pazarı, Türkiye’nin bu alandaki yüksek kaliteli üretimi ile dikkat çekiyor. Türkiye’de artan ‘bakliyat cipsi’ hareketliliği, tarım sektörü paydaşlarına yeni fırsatlar sunuyor. Bu ürünlerin giderek daha fazla kitleye ulaşması beklenirken, dünya pazarları da Türk ürünleriyle tanışmaya devam ediyor. Çiftçileri daha kaliteli ve verimli üretime yönlendiren bakliyat cipslerinin artışı, tüketicilerin farklı ürün gruplarını tercih etmesine katkıda bulunuyor.
Dev Bir Pazar Var
Dünyada patates ve mısır cipsi ağırlıklı olarak gelişen pazarda, nohut ve mercimek gibi bakliyatlardan üretilen cipsler, giderek daha fazla rağbet görmeye başladı. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, bakliyat cipsinin Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, “Önümüzdeki 10 yıl için 150-200 milyar dolarlık bir pazar öngörüyoruz” dedi.
Farklı Ürüne Dönüşüyor
Açıklamalarında, yüksek katma değeri olan atıştırmalık kategorisinin yaygın bir tüketim trendi haline geldiğini belirten Taycı, “Nohut, fasulye ve mercimek unları, alternatif bir ham madde olarak kullanılarak kek, pasta ve cips gibi ürünlerde ana katkı maddesi olma yolunda ilerliyor. Bakliyat unlarının helva ve diğer hazır gıda ürünlerinde kullanımı için çalışmalarımız sürüyor” ifadesini kullandı.
Fiyat Çağrısı Yaptı
Ulusal Bakliyat Konseyi Başkan Vekili Abdullah Özdemir, “Devletin teşvik ve denetim mekanizmasıyla tarım ürünlerinin yüksek katma değerli sanayi ürünlerine dönüşümüne tanıklık ediyoruz” diye konuştu. Cipsin katma değerinin önemine dikkat çeken Özdemir, “Bakliyat uygun fiyatlı bir ürün olmasına rağmen iç piyasada satış fiyatları bir miktar yüksek görünüyor. Daha fazla tüketiciye ulaşmak için markaların fiyatları düşürmesi gerektiğini vurgulamak isterim” dedi.
Atıl Araziye Öneri
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, bakliyat unu Ar-Ge çalışmaları sonucunda yeni ürünler piyasaya süreceklerini belirtirken, “Her dönem için ve gelecekte de önemli bir gıda kaynağı olan bakliyata daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Yeni tarım alanlarının üretime kazandırılması planlanıyor ve bunun yaklaşık yüzde 20’si bakliyata ayrılabilir” şeklinde konuştu.
Yeni Aroma İlgiyi Artırıyor
Bakliyatın fonksiyonel gıda olarak işlenmesi, ürünler için yeni pazarlar sunarken, gıda girişimcilerine de yeni fırsatlar yaratıyor. TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Rekabet, önemli ölçüde lezzet, etiket ve ambalaj odaklı ilerliyor, bu nedenle bu yatırımlar markalaşma ve katma değer artışı fırsatlarını beraberinde getiriyor. Cips ve bar üretiminde ürünlerin fiziksel görünümünden ziyade içerikleri önem kazanıyor” dedi. Bakliyatın az su tüketimi ve çevre dostu özellikleri, sağlıklı atıştırmalık olarak önemini artırıyor. Mercimek, nohut ve bezelye gibi ürünler için cips ve kraker formunda yeni aromalar arayan tüketiciler, bu ürünlerin pratiklikleri sayesinde daha fazla ilgi gösteriyor.