Yüksek faizler yüzünden kredilerin çevrilmesi zorlaştı Türkiye bankacılık sektöründe tahsil edilemeyen kredilerin toplam kredilere oranı (takipteki alacakların nakdi kredilere oranı) %2,09 seviyesine yükselmiş. Bu oran, Mayıs 2024’te %1,52 düzeyindeydi; dolayısıyla son bir yılda 0,57 puanlık artış yaşanmış. %4 ile Tüketici kredilerinde takip oranı daha yüksek seyrederken, ticari kredilerinde bu oran %1,65 düzeyinde.
BDDK tahsil edilemeyen kredi artışına önlem olarak bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredileri için yapılandırma şartlarını yeniden düzenledi. Daha önce kredi kartlarının asgari tutarını ödeyemeyenler için uygulanan yapılandırma, yeni düzenlemeyle birlikte dönem borcunun tamamı için uygulanacak.
İhtiyaç kredilerinin yapılandırılması için 30 günü aşan gecikme şartı kaldırılarak her türlü gecikmiş ödeme yapılandırma kapsamına alındı. Yapılandırmalarda 48 aya kadar vade ve %3,11 faiz uygulanacak, Yapılandırma için başvuru süresi 3 ayla sınırlı.
Tahsil edilemeyen kredi oranındaki artış henüz riskli seviyelerde değil ancak artması durumunda bankaların hem aktif kalitesini hem de kârlılığını bozarak sermaye yeterliliğini aşındırır. BBDK yapılandırması tüketiciye ödeme rahatlığı sağlayacağı gibi banka bilançolarını rahatlatacak ve tüketimi destekleyecek bir adım olarak yorumlandı. Yeni uygulamayla ödenmeyen tüketici kredileri için emekli maaşlarına haciz gelebilecek.