Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Doğancı Tüneli’nin Doğancı Barajı geçişini 1,600 metre kısaltarak seyahat sürelerini 15 dakikadan yalnızca 3 dakikaya indirdiğini açıkladı. Bu gelişmeye dikkat çeken Uraloğlu, “Bu sayede yıllık toplam 353 milyon lira tasarruf edeceğiz; 324 milyon lira zaman, 29 milyon lira akaryakıt tasarrufu sağlanacak.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, Doğancı Tüneli ve bağlantı yollarının açılış töreninde, Orhaneli ve Keles ilçelerinin doğal zenginlikleri ve turizm rotalarıyla öne çıktığını belirtti.
GÜNDE 9 BİN ARAÇ KULLANIYOR
Bursa’yı Orhaneli üzerinden Balıkesir-Kütahya Devlet Yolu’na bağlayan 89 kilometrelik yolun, iç kesimlerle bağlantı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Uraloğlu, bu güzergâhın günde ortalama 9 bin araç tarafından kullanıldığını kaydetti. Uraloğlu, bu yolun Orhaneli ve Keles’in su kaynakları ile mermer ocaklarının lojistiğinde kritik bir rol oynadığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, özellikle kış aylarında Doğancı Barajı yolunun dik ve virajlı yapısının sürücüleri zorladığını belirtti ve şunları ekledi:
“Bu doğrultuda Doğancı Tüneli Projesi’ni hayata geçirdik. Toplam uzunluğu 3,2 kilometre olan tünelin 2,7 kilometresi, tek yol standardında bitümlü sıcak karışımla kaplanmıştır. 2,344 metre uzunluğunda tek tüplü tünel, 220 metre uzunluğunda bir viyadük ile hemzemin kavşak da inşa ettik. Doğancı Tüneli, sadece bir mühendislik eseri değil, aynı zamanda Orhaneli ve Keles’in geleceğine açılan bir kapıdır.”
Uraloğlu, bu tünelin Türkiye’deki en zorlu tünellerden biri olduğunu belirtti ve geleneksel yöntemler yerine güvenlik önlemleriyle kazı işlemlerinin yapıldığını vurguladı:
“Eğer bir tünelin kayalarını deliyorsanız, en kolay yöntem ile değil, dikkatle ve detaylı olarak çalışımla gerçekleşti. Bu tünel, Türkiye’nin en zor 5 yapısı arasında yer almakta. Ortaya koyduğumuz mühendislik ve işçilik eseri, zorlu yolları ortadan kaldırarak trafik güvenliğini artırdı ve konforlu seyahat imkanı sundu. Proje, bölgedeki ticareti ve turizmi canlandırarak yerel halkın yaşam kalitesini artıracak.”
353 MİLYON LİRA TASARRUF
Uraloğlu, “Tünel sayesinde mevcut Doğancı Barajı geçişini 1,600 metre kısaltarak seyahat süresini 15 dakikadan 3 dakikaya indirdik. Bu durum, yıllık 353 milyon lira tasarruf sağlamamıza olanak verecek; 324 milyon lira zaman, 29 milyon lira akaryakıt tasarrufu demektir.” dedi.
Karbon salınımını yıllık 1,725 ton azaltma hedefi doğrultusunda, tünelin giriş ve çıkışlarına 10 bin ağaç ve peyzaj bitkisi dikeceklerini duyuran Uraloğlu, tünel içindeki geri dönüşüm suyunu kullanarak kurulan damlama sulama sisteminin çevre dostu bir uygulama olarak planlandığını da belirtti.