• ALTIN (TL/GR)
    4.369,76
    % -0,46
  • AMERIKAN DOLARI
    40,5860
    % -0,48
  • € EURO
    47,7946
    % -0,42
  • £ POUND
    54,6236
    % -0,89
  • ¥ YUAN
    5,6570
    % -0,11
  • РУБ RUBLE
    0,5115
    % -0,63
  • BITCOIN/$
    119.870
    % 0,10
  • BIST 100
    10.642,60
    % -0,43

Fitch Raporundan Satır Araları

Fitch Raporundan Satır Araları

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin Uzun Vadeli Yabancı Para Cinsinden İhraççı Temerrüt Notu’nu (IDR) “durağan” görünümle “BB-” olarak teyit etti.

image 112
Fitch Raporundan Satır Araları 4

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası, rasyonel ekonomi politikalarına dönüş ve sonrasında başta enflasyon olmak üzere ekonomik rasyolarda gelen pozitif ivme ile birlikte Türkiye’nin kredi notu, sırası ile B-‘den BB-‘ye kadar yükseltildi.

image 113
Fitch Raporundan Satır Araları 5

25 Temmuz 2025 tarihine gelen raporda ise mevcut not teyit edilirken müteakip süreç için bazı ipuçlarına yer verildi raporda.

Öncelikle Türkiye’nin güçlü yönlerine temas ederek; düşük kamu borcu, dış finansmana sürdürülebilir erişim geçmişi, dayanıklı bankacılık sektörü ve ‘BB’ emsal grubu medyanına göre kişi başına düşen yüksek GSYİH‘nın altı çizildi.

Bunların yanı sıra Moody’s raporu ile paralel olarak; 19 Mart krizi sonrası Merkez Bankasının para politikasına yaptığı müdahaleye ilişkin “yetkililerin enflasyonla mücadele sürecine yakın vadeli kararlılığı konusundaki görüşümüzü destekliyor” ifadesi ile rasyonel politanın devamlılığı konusunda güven oluştuğunu net olarak ortaya koyuyor.

Hatta bu görüşe ilişkin de raporda aşağıdaki ifadeye yer vererek görüşlerini de net olarak rapora yansıtmışlar.

2026 yılı boyunca politikanın oldukça sıkı kalması, makroekonomik ihtiyati araçların kullanımının devam etmesi, özellikle kredi büyümesine getirilen sınırlamalar, reel döviz kurunun daha da kademeli olarak değer kazanması ve ılımlı mali konsolidasyondur. Mayıs 2028’de yapılması planlanan başkanlık seçimleri öncesinde gevşeme öngörüyoruz, ancak gelecek yıldan sonra politika düzenlemelerinde önemli ölçüde daha fazla belirsizlik ve risk olmasına rağmen, oldukça negatif reel faiz oranlarına geri dönülmesini beklemiyoruz.

Para ve maliye politikalarına olan güvenin ortaya konulması sonrası diğer güçlü olarak değerlendirilen alanlara baktığınızda;

  • Jeopolitik risklerin azalması; PKK’nın silah bırakma süreci ile Suriye’deki istikrarsizliğin ortadan kalmasını ile  güvenlik risklerini azaltacağına ve özellikle ABD ile uluslararası ilişkileri kısmen iyileşeceğine ilişkin öngörü oluştuğu
  • KKM’nin Yükünün Azalması, Döviz korumalı lira mevduatlarının payı, Ağustos 2023’teki 144 milyar ABD doları (%26,2) seviyesinden Haziran 2025’te 14 milyar ABD dolarına (%2,4) keskin bir düşüşle gerilemiş ve tamamen ortadan kalkması beklendiği7
  • Kamu Borcunun Azalması; Borç faizi/gelirinin 2025 yılında 2,4 puan artarak %11,9’a, yani %11,1 olan ‘BB’ medyanının üzerine çıkması öngörülüyor. Genel kamu borcu/GSYİH oranının 2025 yılında 0,7 puan artarak %25,4’e, 2027 yılında ise %26,4’e, yani öngörülen ‘BB’ medyanının %53,9’unun yaklaşık yarısına yükseleceğini öngörüyoruz. Merkezi yönetim borçlarının döviz cinsinden olan payı, 2023 yılı sonundaki %64 seviyesinden, Mayıs 2025 itibarıyla %55’e geriledi.

bu başlıkların pozitif yönde ivmelenme adına olumlu olarak değerlendirildiği raporda belirtilmektedir.

Bu hususlar ilave olarak, Moody’s Raporunda da yer alan; enflasyonla mücadeleye rağmen 2026 yılı için hedeflenen enflasyon oranının bile bir emsal ülke enflasyon oranlarının üzerinde kalacağı tespiti maalesef ki rapordaki en önemli tespit.

Haziran ayına kadar yarıdan fazla azalarak %35’e gerileyen enflasyonun, 2025 yılı sonunda %28’e, 2026 yılı sonunda ise %21’e düşeceğini tahmin ediyoruz. Ancak bu oran, değerlendirdiğimiz tüm devlet tahvilleri arasında hâlâ en yüksek seviye. Önümüzdeki bir yıla ilişkin enflasyon beklentileri düştü, ancak özellikle haneler için yüksek kalmaya devam ediyor. Hâlâ dalgalı olan piyasa duyarlılığıyla birlikte, bu durum, belirgin bir politika gevşemesinin yenilenen enflasyonist baskıyı ve bunun sonucunda ortaya çıkan makro-finansal ve dışsal stresi tetikleme riskini artırıyo

Enflasyon ile mücadeleye ek olarak hala yüksek olarak devam eden dış finansman ihtiyacı ile yavaşlayan büyüme da olumsuz olabilecek hususlar arasında sayılmaktadır.

Finansal verilere ilave olarak bir önceki raporda da yer verilen; Dünya Bankası Yönetişim Göstergelerinin (WBGI) alanında da 32. yüzdelik dilimde düşük bir puana sahip olması zayıf alanlardan birisi olarak gösterilmiştir. BB ortalamasının 44. yüzdelik dilimde olması sebebiyle kredi artırımlarında ciddi bir baskı yaratabileceği değerlendirilmektedir. Bu puan, siyasi sürece katılım için orta düzeyde haklar, cumhurbaşkanlığı makamında artan merkezileşme ve zayıflayan denge ve denetleme mekanizmaları nedeniyle orta düzeyde ancak kötüleşen kurumsal kapasite, hukukun üstünlüğünün eşitsiz uygulanması ve orta düzeyde yolsuzluk anlamına gelmektedir.

Sonuç olarak; Fitch de raporunda Moody’s ile ortak olarak; Merkez Bankasının bağımsızlığı ile irrasyonel para politikasına dönüş ihtimaline ilişkin olumsuz yargılar ile endişelerin ortadan kalkmasını gayet olumlu olarak değerlendirilirken, enflasyon ile mücadelede ciddi bir yol kat edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu yolun da çok sancılı olacağı ve tahminden biraz daha fazla süre alacağı aşikardır.

YORUMLAR YAZ