Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B1” seviyesinden “Ba3” seviyesine yükseltti ve kredi notunun görünümünü “durağan” olarak belirledi.
Ekonomik İyileşme ve Kredi Notu Artışı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin kredi notunun yükselmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Ülke kredi notumuz yükseldi. Ekonomimiz, yurt içi ve yurt dışındaki belirsizliklerin ve zorlukların üstesinden gelerek tekrar olumlu bir döngüye girdi.” ifadelerini kullandı.
Şimşek, bu not artışının, hükümetin süreci başarıyla yönettiğinin ve ekonominin dayanıklılığının bir göstergesi olduğunu vurguladı. Bakan, enflasyonu kalıcı olarak düşürmek, cari açığı sürdürülebilir seviyelerde tutmak ve deprem harcamaları dışındaki bütçe disiplinini güçlendirmek için kararlılık gösterdiklerini belirtti. Ayrıca, programlarının kazanımlarını, yeşil ve dijital dönüşüm gibi alanlarda sanayi yapısal dönüşümünü sağlayacak reformlar ile kalıcı hale getireceklerini ifade etti.
Mehmet Şimşek, sabır ve kararlılıkla programlarının uygulanmaya devam edilmesi halinde, risk priminin daha da düşeceğini, finansmana erişimlerinin artacağını ve yeni not artışlarının mümkün olacağını sözlerine ekledi.
Moody’s’ten Açıklama
Moody’s, Türkiye’nin kredi notunun “B1″den “Ba3″e yükseltildiğini bildirdi. Açıklamada, bu not artışının, etkili politika yapımının güçlendiğini ve performansın iyileştiğini gösterdiği belirtildi. Özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyon baskılarını kalıcı şekilde hafifleten para politikası ile yerli ve yabancı yatırımcıların Türk lirasına olan güveninin yeniden inşa edilmesine odaklandığı vurgulandı.
Ayrıca not artışının, politika değişikliği riskinin azaldığını yansıttığına ancak bu riskin gelecekte de devam edeceğine dikkat çekildi. Kredi notu görünümünün “pozitif”ten “durağan” seviyesine çekilmesi, Türkiye’nin kredi profiline yönelen yukarı ve aşağı yönlü risklerin dengelendiğini gösteriyor.
Moody’s, Türkiye’nin dış pozisyonunun iyileşmesinin, etkili politika uygulamasıyla daha fazla desteklenebileceğini kaydetti.
Devam eden ve planlanan yapısal reformların, enerji ithalatına bağımlılığı azaltarak ihracatın rekabet gücünü artıracağına işaret eden Moody’s, bunun ülkenin dış şoklara karşı dayanıklılığını artırabileceğini vurguladı.
Geçmişteki Kredi Notu Artışları
Moody’s, daha önce Temmuz 2024’te Türkiye’nin kredi notunu iki kademe yükselterek “B3″ten “B1” seviyesine çıkarmış ve kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korumuştu.
Kredi derecelendirme kuruluşunun bu yıla ilişkin takviminde Türkiye için ilk kredi notu değerlendirmesi 24 Ocak olarak belirlenmişti, ancak o tarihte Moody’s Türkiye’nin kredi notuyla ilgili bir karar almadı.