Türkiye’nin beşinci en büyük gölü olan İznik Gölü, 310 kilometrekarelik yüz ölçümü ile bu yaz küresel ısınma ve kuraklık dolayısıyla su seviyesinin kritik düzeyin altına düştüğü gözlemleniyor.
İSKELELER ARTIK KARADA
Uzunluğu 33 kilometre, genişliği 12 kilometre ve çevresi 95 kilometre olan İznik Gölü, son yıllarda hem Orhangazi hem de İznik kıyılarındaki iskelelerin suların çekilmesi nedeniyle karada kaldığını göstermektedir.
DENİZ OTOBÜSÜNÜN HATIRALARI
2015-2018 yılları arasında gölde yolcu taşımacılığı yapan 30 metre uzunluğa ve 155 yolcu kapasitesine sahip olan Akşemseddin Deniz Otobüsü’nün yanındayken yapılan iskeletin ayakları suyun çekilmesi sonucu görünür hale geldi. 10 yıl önce bu iskeleye deniz otobüsünün yanaştığı anlar, o zamanki görüntüler ile günümüzdeki halinin karşılaştırılması, küresel ısınmanın ve kuraklığın etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor.
ETKİLERİ BİRÇOK UNSURDAN KAYNAKLANIYOR
Devlet Su İşleri (DSİ) Bursa Bölge Müdürlüğü, su seviyesinin kritikliğine dikkat çekerek yaz aylarında İznik Gölü’nde tarımsal sulamalara sınırlama getirdi. Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Dinçer Dimrit, suyun çekilmesinde bölgedeki sanayi tesislerinin dikkatsiz su kullanımı olduğunu vurguladı. Dimrit, “Küresel ısınma ve kuraklık Türkiye genelinde olduğu gibi buradaki su kaynaklarını da etkiliyor. İznik Gölü’nden sanayi tesislerine alınan su ve bilinçsiz sulamalar da büyük kayıplara yol açıyor” şeklinde konuştu.
YILDA 6 METRE ÇEKİLİYOR
Göl kıyısında karavanda yaşayan Cemil Gündüz Kolçak, kuraklığın etkisini somut bir şekilde hissettiklerini belirtti. Kolçak, su seviyesinin her yıl 6 metre düştüğünü ifade etti. İlçede yaşayan Şefik Çelik ise, “Göldeki düşüş yağışların yokluğundan kaynaklanıyor. Yeterli yağış olursa gölün seviyesi yükselebilir” dedi.