Türkiye’nin gıda ihracatındaki bu artış, ülkenin tarımsal üretimindeki çeşitliliğin ve kalitesinin yanı sıra uluslararası pazarlara erişimindeki başarısını yansıtıyor. Foodex Japan Fuarı, Türk firmaları için Japonya gibi önemli bir pazarla bağlantı kurma ve ticaret imkanlarını genişletme fırsatı sunuyor. Bu fuar, Türk gıda ve tarım sektörünün uluslararası alanda tanıtımını yapma ve yeni iş bağlantıları kurma açısından önemli bir platformdur. Türkiye’nin Japonya’ya ihracatını artırmak için bu gibi etkinliklerin düzenlenmesi, ülkenin dış ticaretindeki büyümeye katkıda bulunabilir.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Anadolu topraklarında yetişen çeşitlilik açısından zengin binlerce gıda ürünüyle Türkiye’nin dünyanın gıda ambarı olduğunu vurgulayarak, Türk gıda sektörünün Japonya pazarında hedeflerine ulaşması için 5-8 Mart 2024 tarihlerinde Tokyo’da düzenlenen Foodex Japan Fuarı’na 51 firmayla katıldıklarını ifade etti.
Eskinazi, Foodex Japan Fuarı’nın Uzakdoğu’nun en büyük gıda fuarı olduğunu belirterek, bu yıl Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nun 26.’sini düzenleyeceklerini dile getirdi. Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, zeytinyağı, sofralık zeytin, levrek, çipura, Türk somonu, kanatlı eti, yumurta, çam balı, fındık, bulgur, un, vişne, kiraz, ayva, salatalık, kavun, karpuz, elma, biber, mandalina, domates, defne, kekik, adaçayı, meyan kökü, siyah çay, kırmızı biber, haşhaş, kimyon, nane, yağlık gül, anason, turşu gibi ürünlerde dünyanın en güçlü tedarikçilerinden biri olduğunu vurguladı. Japonya’nın Türk gıda sektörü için referans bir pazar olduğunu belirten Eskinazi, Japonya’ya yapılan ihracatın dünya genelinde gıda ürünleri ihracatında kaliteyi temsil ettiğini ifade etti. Japonya pazarındaki büyümenin Türkiye’nin genel gıda ihracatının hızlanmasına katkı sağlayacağını dile getiren Eskinazi, Japonya ile olan ilişkileri güçlendirerek ihracatlarını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Eskinazi’nin belirttiğine göre, Türkiye’nin orta vadede Japonya’ya gıda ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkarmak amacında olduğunu aktardı.
Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü olan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türk gıda sektörünün Cumhuriyetimizin 100. Yılında 26 milyar dolarlık gıda ürünleri ihraç ettiğini belirtti. İhracatta güçlü oldukları Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve ABD pazarlarına ek olarak Japonya, Çin, Hindistan gibi pazarlarda büyümek istediklerini vurguladı.
Işık, Japonya’nın son 5 yılda gıda ithalatının yüzde 17 artışla 62 milyar dolardan 73,6 milyar dolara çıktığını paylaşarak, aynı dönemde Türkiye’nin Japonya’ya yaptığı gıda ihracatının ise yüzde 72 artışla 164 milyon dolardan 282 milyon dolara yükseldiğine dikkat çekti.
“Japonya pazarı Türk gıda sektörü için çok kıymetli” diyen Işık, “Japon tüketiciler arasında organik ürünlere talep yüksek. Türkiye’nin Japonya’ya gıda ihracatını artırmak için 2015-2019 yılları arasında TURQUALITY Projesi yürüttük. Foodex Japan Fuarı’na 26 yıldır katılıyoruz. Son 5 yılda Japonya’ya ihracatta Peru, Ekvador, Ukrayna, İrlanda gibi ülkeleri geride bıraktık. Orta vadede Japonya’ya gıda ihracatında 1 milyar dolar seviyesine ulaşmak için Foodex Japan Fuarı, Türk gıda ihracatçılarına büyük fırsatlar sunacak. Japonya’ya gıda ihracatında 1 milyar dolar hedefine ulaşırken, bu ihracatın 100 milyon dolarlık kısmının organik ürünlerden oluşması için çaba sarf edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yorumlar kapalı.