London School of Economics‘te Siyaset Sosyolojisi Doçenti ve “Altın Pasaport: Milyonerler için Küresel Hareketlilik” kitabının yazarı Dr. Kristin Surak, altın vize veren yaklaşık 60 ülke olduğunu söylüyor:
Yaklaşık 20 ülkenin yatırım yoluyla vatandaşlık sağladığını ve bu ülkelerin yarısının yılda 100’den fazla başvuru aldığını belirten Surak, “Türkiye en çok vatandaşlık satan ülke” diyor.
Surak’ın yaptığı araştırmalara göre, Türkiye’nin altın pasaport programına yapılan başvurular, yıllık küresel vatandaşlık satışlarının yaklaşık yarısını oluşturuyor.
Surak ayrıca Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) popüler destinasyonlar olduğunu belirtiyor.
Saint Kitts, Dominika, Vanuatu, Grenada, Antigua ve Malta da altın pasaport veren başlıca ülkeler arasında.
AB, Schengen Bölgesi’ndeki ülkeler arasında vizesiz seyahat imkanı tanıdığından, altın vize için en çok başvuru alan bölgeler arasında.
2020 yılında AB’de altın vize veren 14 ülke vardı.
Yunanistan, Letonya, Portekiz ve İspanya, altın vize için verilen onaylardan yüzde 70’inden fazlasını oluşturuyordu.
Ancak bu ülkelerin çoğu programları kısıtlamak için harekete geçti.
İspanya, yatırım karşılığında Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayanlara hızlı bir şekilde oturum izni veren “altın vize” uygulamasını kaldırmayı planlayan ülkeler arasına girmiş durumda.
İngiltere hükümetinin zengin yabancı uyrukluların yanlarında mal varlıklarını getirmeleri halinde ülkeye yerleşmelerine izin veren bir programı 2022 yılında sona erdi.
2023’te İrlanda altın vizeyi kaldırırken, Portekiz de kendi uygulamasını revize ederek artık mülk alımı karşılığında ikamet izni vermeme karar aldı. Portekiz’de hala fonlarda sermaye transferi ve araştırma faaliyetlerine yatırım yoluyla uygulama sürdürülüyor.
“Altın vize” veya “altın pasaport” nedir?
“Altın vize” programı, zengin yabancılara büyük bir yatırım karşılığında başka bir ülkede yaşama ve çalışma hakkı sunuyor.
Vizeyi almak için gereken miktar, Panama’da bir konuta 100 bin dolarlık yatırımdan, Lüksemburg’da yerleşik bir finans kuruluşuna 21,4 milyon dolarlık depozito yatırımına kadar uzanıyor.
Bunun yanı sıra bir de “altın pasaport”uygulaması var. Bu da varlıklı kişilere, başvurdukları ülkede çalışma ve oy kullanma da dahil olmak üzere vatandaşların sahip olduğu tüm hak ve özgürlüklere erişim sağlıyor.
Düzenlemeler ülkeden ülkeye ve yatırım türüne göre değişiyor
Türkiye, 400 bin dolar veya daha yüksek değerli konut satın alan yabancılara altın pasaport imkanı tanırken, Panama’da bir konuta 100 bin dolarlık yatırımdan söz ediliyor. Lüksemburg gibi bazı ülkeler de ise mevcut bir şirkete en az 536 bin dolar veya bir finans kuruluşuna 21,4 milyon dolarlık yatırım karşılığında altın vize imkanı veriyor.
Yorumlar kapalı.