featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin’den; Günün Yorumu

Nurdan Şahin’den; Günün Yorumu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mayıs Piyasalarda Bugün 

BİST 100 gün içerisinde 10187 seviyesine geriledikten sonra yine bankacılık sektörünün öncülüğünde hafif pozitif fakat yatay bir seyir izleyerek %0,20 artışla 10268 puandan kapanış yaptı 

Endeks 10100-10400 arasında dar bir bantta hareket etmeye devam ediyor. Endeksin 10187 ye kadar gerilemesinde en önemli etki Pegasus ’un 2024/03 dönemi finansallarının açıklanması oldu. Geçen yıl aynı döneme göre toplam hasılat yüzde 97 civarında bir artış göstererek 17,391 mil. Olarak gerçekleşse de, artan yakıt maliyetleri, operasyonel giderler gibi kalemlerdeki yükseliş nedeniyle faaliyet zararı eden şirket, artan net finansman giderlerinin de etkisiyle ilk çeyrekte 3,5 Milyar zarar açıkladı.  Pegasus geçen yıl aynı dönemde 598 Milyon zarar etmişti.  

Havacılık sektöründe geçen yıla göre satışlarda %30 civarında artış var özellikle Avrupa Pazar payını arttırmış fakat net kara yansımıyor.     

Bugün endekse 10100’ e doğru yaklaşırken alış gelmesini sağlayan önemli gelişme TCMB ’nın enflasyon raporu oldu. TCMB 2024 Yıl sonu enflasyon hedefini 2 puan arttırarak 36’dan  38’e revize etti.  

TCMB Başkanı Fatih Karahan Enflasyon raporu açıklamasında ‘’Talebi dengeleyerek enflasyonu düşürmek istediklerini, Kamu maliyesi desteğinin 2. Yarıda önem kazanacağını fakat ilk 4 ayda beklenenin üzerinde gerçekleşen 4 puanlık bozulmanın ilave sıkılaşma yapılsa dahi telafi edilemeyeceğini’’ belirtti ve enflasyon hedeflenilen seviyeye ulaşana kadar sıkı para politikasını devam ettireceklerini sözlerine ekledi. ABD Haziranda faiz indirimi yaparsa yabancı para girişi artabilir zira enflasyon hedefinin tutturulmasında oldukça önemli. Aksi takdirde bir faiz arttırımı daha gerekebilir. Buna rağmen 38 hedefini tutturmanın çok zor olduğu kanaatindeyim. Mayıs ayında zirve seviyesini göreceği düşünülen enflasyon rakamının temmuzdan sonra baz etkisiyle düşmesi bekleniyor.  

Raporla ilgili yurt dışından gelen ilk görüşler olumlu, CDS’ ler son 4 yılın en düşük  seviyesine gerileyerek 276’ ya indi. 

Rapor Euro ve Dolar üzerinde önemli bir etki yaratmadı.  

Tahvile tarafına yabancı ilgisi devam ediyor 2 yıllık tahvil faizleri %44,41, 5 yıllıklar %28,85 seviyesinde. Londra Swap maliyetleri ise günlük % 28,85, haftalık swaplar ise % 35’ in altına geriledi.  

26 Nisan- 3 Mayıs haftasında toplam yabancı para girişi 1 Milyar 122 Milyon Dolar, bu rakamın  

761 Milyon Doları DİBS, 309 Milyon doları da hisse senetlerinde gerçekleşmiş.  Yabancıların hisse alışı yılbaşından beri 820 milyon seviyesinde son 4 yılın en yüksek düzeyine ulaştı BİST’teki  toplam yabancı oranı %39,6. Para girişi şimdilik yeterli görünmüyor Önümüzdeki dönem turizmden gelecek kaynak girişi çok önemli olacak.  

Yurtdışında bu gün sabah saatlerinde Çin’ den gelen Nisan ayı ihracat ithalat rakamları iç piyasada talebin artığını gösteriyor. Çin verilerinden sonra Brent petrol 84 Dolar’ a kadar yükseldi fakat 84 Dolar oldukça güçlü bir direnç seviyesi tekrar 83,2 seviyesine geriledi.  

Yurtdışından diğer önemli gelişmeler de ABD İşsizlik maaşı başvuruları ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) Faiz kararı oldu. BOE faizleri beklendiği gibi %5,25 seviyesinde sabit tuttu fakat burada önemli nokta 2 üyenin faiz indirimi yönünde oy kullanmasıydı. Piyasalar haziran ayında İngiltere’den faiz indirimi bekliyor.  

ABD’ de açıklanan işsizlik maaşı başvurularının beklenenin üzerinde gelmesi yine Haziran ve Ağustos aylarında 2 faiz indirimi olasılığını gündeme getirdi.  Veri beklentisi 212 Bin iken, açıklanan veri  231 bin oldu. 

Özetlemek gerekirse bugün yoğun gündemin etkisiyle BİST’ te hafif pozitif, yatay bir seyir izlendi. İşlem hacmi hala yükselişi destekleyebilecek düzeyde değil.Endeks 10100-10400 hatta 10300 aralığında sıkışık. Yukarı ivme kazanabilmesi için yeni para girişi lazım. 10250 üzeri kapanış önemli bir pozitif gelişme olsa  da 10300 yükselen trendin devamı için çok önemli ve geçilmesi şart.  

 Altına da kısaca değinecek olursak, reel faizlerde kısa vadede bir düşüş olmadan ONS tarafında da Gram altında da önemli bir gelişme bekleyemeyiz fakat burada da jeopolitik riskler devreye giriyor. Bu risklerin azalması altında ivmeyi yavaşlatabilir. ONS Altında 2335 ve 2350 önümüzdeki yakın direnç seviyeleri. 2300’ de bulunan trend desteği ise zamansallık etkisiyle 2315’ lere doğru yükseliyor.  

Bugün gündem oldukça yoğundu ve uzun bir yazı oldu umarım sıkılmadan okursunuz. Bol kazançlı bir Cuma günü diliyorum.  

Nurdan Şahin’den; Günün Yorumu
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.