Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta yatay eksi bir performans göstererek, cuma günü 10218,58 puandan kapattı. Hafta boyu 10300 seviyesinin üzerinde kalma denemeleri yapmasına rağmen başarılı olamayan endeks, cuma günü 10300’ ün altında kapanış yaparak, bu hafta için düzeltme hareketinin devamını teyit etti diyebiliriz. Zaten bir süredir endekste yorulma emareleri var yükseliş genele yayılamadı. Bir yandan 12 aylık bilançolar tamamlanırken diğer yandan ilk çeyrekler gelmeye başladı bu da borsada kafa karışıklığına neden oluyor.
Borsa İstanbul bu haftaya karışık bir görünümle başladı10,251 seviyesini test eden endeks günü %1.59 gerileyerek 10055 puandan kapattı. Genel olarak bütün endeksler eksiydi fakat sanayi endeksi %2,16’ lık düşüşle ilk sırada yer aldı. Bankacılık endeksi %1,86 değer kaybederken, holding endeksi %1,55 geriledi. En çok kaybettiren endeks ise %5,29 düşüş ile kağıt orman basım endeksi oldu. Aracı Kurum dağılımları incelendiğinde satışlarda 2 Milyar 762 Milyonla BOFA’ nın ilk sırada yer aldığını görüyoruz.
Haftaya içeride ve dışarıda yoğun veri ve haber trafiği ile başlıyoruz. İçeride kamuda tasarruf tedbirleriyle güne başladık. Tasarruf tedbirleriyle ilgili açıklamalar kısa vadede piyasalara pozitif katkı sağlayacak düzeyde değil tasarruf tedbirlerine bakıldığında ancak 100 Milyarlık bir katkı sağlayabileceğini görüyoruz.
Bugün açıklanan verilere göre Türkiye’ nin cari işlemler açığı Mart ayında 4 milyar 544 milyon Altın ve enerji hariç cari işlemler ise 782 milyon fazla vermiş. Yıllıklandırılmış cari açık 31,2 milyar dolara gerilemiş yani Mayıs 20232 ten beri 25,8 milyar dolar iyileşme gözlemleniyor.
BİST henüz 10 Bin seviyesinin üzerinde tutunmayı başarıyor ancak faizlerin geldiği seviye bir çok yatırımcı için borsanın ilk tercih olmasını engelliyor. Kısa vadede Temmuz’daki Moody’s değerlendirmesi ve haziran sonundaki gri listeye kadar piyasaya yön verebilecek önemli bir haber yok gibi. İçinde bulunduğumuz negatif yatay görünümden çıkmak için ilk çeyrek bilançoları değerlendirilecektir. Enflasyon muhasebesiyle kar oranları %30 civarında düşüyor karlardaki düşüş F/K’ ları yukarı çekiyor fakat BİST yine de diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına göre İskontolu işlem görüyor demek yanlış olmaz.
Son dönemde Merkez Bankası rezerv biriktirmeye başladı yaz aylarında döviz girişi artacağı için swap piyasalarında bir açılma beklenebilir. Gri listeden çıkılması gibi beklentiler de gündemde aslında BİST hala umut vadediyor fakat zamanlama çok önemli.
ABD’ de piyasalar FED’in faiz belirsizliğinin gölgesinde, Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verisini piyasalarda oynaklığı arttırabilir.
Günlerdir geçmeye çalıştığımız 10300 seviyesi direnç haline geldi. Biraz üzerinde 325 dolar seviyesinde güçlü bir dolar direnci var (10440), 10036 önemli bir destek bu seviyeden hem kısa vadeli yükselen trend geçiyor hem de 10 bin psikolojik destek olarak önemli. Teknikçileri rahatsız eden önemli nokta ise 4 Nisanda 9162 de GAP bırakarak yükselmiş olması ve indikatörlerdeki yorulma. Çok yüksekten maliyetlenenler ve kısa vadeli oyuncular için sorun teşkil edebilir fakar BİST biraz daha orta uzun vadede hala cazip krediden uzun pozisyonlarda kaldıraçlı işlemlerden uzak durulması gereken bir dönem.
Herkese az hasarlı, mümkünse bol kazançlı bir hafta dilerim.
Yorumlar kapalı.