Bu hafta yaptığı ateşli konuşmada Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, yakındaki Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni (GKRY) öne çıkardı ve Lübnanlı grup ile İsrail arasında olası bir savaşta İsrail’e yardım etmesi halinde küçük, bölünmüş Akdeniz adasını hedef alma tehdidinde bulundu.
İran destekli grubun lideri, İsrail’in “topyekün savaş” olasılığı konusunda uyarmasından bir gün sonra Çarşamba günü televizyonda yaptığı konuşmada, havalimanlarını ve üslerini İsrail kuvvetlerine açarsa “GKRY’nin bu savaşın bir parçası olacağını” söyledi.
Yorumlara yanıt veren GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, savaşa karıştığını reddetti.
“Açıklamalar hoş değil ama GKRY savaş operasyonlarına dahil olduğu imajını sunmaya çalışılan girişimle hiçbir şekilde örtüşmüyor. Hiçbir şekilde” dedi ve Lübnan ve İran hükümetleriyle iletişim hatlarının açık olduğunu ekledi.
Yunanistan da X’e “güç kullanma tehdidinin Birleşmiş Milletler Tüzüğü’nün açık bir ihlali olduğunu” söyleyerek GKRY ile bölünmez dayanışmasını” ifade etti.
Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib, hasarı kontrol altına almak amacıyla GKRY’li mevkidaşı Constantinos Kombos’u arayarak, Lübnan devlet medyasına göre Lübnan’ın “GKRY’nin bölgede istikrarı desteklemede oynadığı olumlu role güvenmeye devam ettiğini” ifade etti.
Uzmanlar İsrail ile Hizbullah arasında bir savaşın olası olmadığını söylerken, GKRY’nin söz edilmesi bile Gazze’deki İsrail-Hamas çatışmasına yeni bir boyut katıyor. Bu, bir AB ülkesini halihazırda Orta Doğu’ya yayılmış olan bir savaşın içine çekme riski taşıyor ve dikkatleri GKRY’nin İsrail’le olan bağlarına çeviriyor.
Kıbrıs Adasının konumu neden önemli?
Doğu Akdeniz’de Orta Doğu ile Güney Avrupa arasındaki jeopolitik fay hattı üzerinde yer alan bir ada olan Kıbrıs, coğrafi olarak Avrupa’nın güç merkezlerinden çok Orta Doğu’daki çatışmalara daha yakındır.
Ada, ABD’nin Delaware eyaletinin iki katı büyüklüğünde ve iki kısma bölünmüş durumda: Kıbrıs Cumhuriyeti olarak bilinen Yunanca konuşulan güney kısmı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bilinen Türkçe konuşulan bölge. Adanın bölünmesi bölgesel düşmanlar Yunanistan ile Türkiye arasındaki rekabeti yansıtıyor. Uluslararası toplumun büyük bir kısmı yalnızca Kıbrıs’ın Rum kesiminin egemenliğini tanıyor ve Nasrallah’ın tehditleri de bu ülkeye yönelikti.
Kıbrıs Cumhuriyeti AB’nin bir üyesidir ancak üye ülkeleri bir saldırı durumunda birbirlerini savunmaya zorlayan NATO savunma ittifakının üyesi değildir. Başkenti Lefkoşa olmak üzere yaklaşık 920.000 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.
Kıbrıs’ın İsrail’le bağları ne kadar yakın?
Kıbrıs ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler, adanın İngiliz sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazanmasının ardından 1960 yılında başladı, ancak Kıbrıs 1994 yılına kadar Tel Aviv’de bir büyükelçilik açmadı. Kıbrıs’ın Arap devletlerinin yanında yer aldığı ve Filistin devletini desteklediği Arap-İsrail çatışması.
1990’ların sonlarında ve 2000’lerde İsrail’in, özellikle bölgede doğal gaz keşfinden sonra, ekonomik ortaklıklar için Doğu Akdeniz’e yönelmesiyle ilişkiler yeniden toparlandı. Uzmanlar, İsrail’in, özellikle Türkiye ve İran bağlantılı gruplardan gelen bölgesel tehditleri engellemek için Kıbrıs’ı bir ortak olarak gördüğünü söylüyor.
İsrail son yıllarda askerlerini Hizbullah’la olası bir savaşa karşı eğitmek için Kıbrıs topraklarını kullandı. İsrail medyasına göre İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Kıbrıs’ın arazisinin Lübnan’a benzediğini söyledi.
IDF, 2022’de GKRY güçleriyle ortak bir askeri tatbikat gerçekleştirdi. İsrail medyasında yer alan haberlere göre, ortak eğitimlerden bazıları birden fazla cephede mücadeleye ve Lübnan’da Hizbullah’la mücadeleye odaklanıyordu. Son tatbikatları Mayıs 2023’te GKRY’de yapıldı.
GKRY cumhurbaşkanlığı Perşembe günü X kanalında yaptığı açıklamada, ülkenin “hiçbir ülkeye karşı herhangi bir saldırgan eylemi veya saldırıyı hiçbir zaman kolaylaştırmadığını ve kolaylaştırmayacağını” söyledi.
Yorumlar kapalı.