Beyaz fil, bakım maliyeti, kullanışlılığı veya değeri ile uyumlu olmayan bir şeydir. Yatırım açısından bakıldığında bu terim, işletmesi ve bakımı çok pahalı olan ve bundan gerçekten kâr elde etmenin son derece zor olduğu bir varlığı, mülkü veya işletmeyi ifade eder.
Beyaz filler aynı zamanda likit olmayan varlıklar olma eğilimindedir; bu, satıcının önemli bir kayıp yaşaması olmadan kolayca veya hızlı bir şekilde takas edilemeyeceği veya nakde çevrilemeyeceği anlamına gelir.
Beyaz bir fil külfetli bir mülktür. Yatırımlara uygulandığında bakımı pahalı, kârsız ve satılması imkansız olan her şeyi tanımlamak için kullanılabilir. Bir başka deyişle beyaz fil, değerinden daha fazla sorun yaratan, istenmeyen yatırımlara verilen isimdir.
Şirketler, gelecekte şirketin karını artırmak için bu sabit varlıkları kullanmak amacıyla maddi duran varlıklara yatırımı yapabilir. Ancak ekonomik koşullar değişirse bu varlıklar beyaz fillere dönüşebilir. Örneğin, bir şirketin yeni ürün serisine yönelik beklenen talebi karşılamak için bir fabrika kurduğunu varsayalım. Ürün satılamazsa, yeni fabrika pahalı bir mülk haline gelir ve bu da şirketin bakım masraflarını karşılamaya yetecek kadar gelir elde etmesine yardımcı olmaz.
Yıllar geçtikçe beyaz fil terimi hükümet tarafından finanse edilen çeşitli inşaat projeleriyle de ilişkilendirildi. Hükümetler, sübvansiyonlu bina ve altyapı projelerine büyük miktarda para akıtarak hızlı ekonomik büyüme sağlamak için bu çabalara bakıyorlar.
Beyaz Fillerin Tarihi
Beyaz fil terimi Asya’dan gelmektedir. Beyaz fil, günümüzde yaygın olarak Tayland olarak bilinen Siam’a dayanan bir simgedir. Bu nadide hayvanlar, antik çağlarda kutsal sayılıyordu ve otomatik olarak hüküm süren hükümdara hediye ediliyordu.
Hikayeye göre hükümdar beyaz fili iyi ya da kötü bir talih hediyesi olarak verirdi. Alıcıyı beğenirse, filin masrafını karşılamaya yardımcı olmak için fil ile birlikte araziyi de hediye edecekti. Eğer seni beğenmeseydi arsayı dahil etmezdi, hediyeyi para çukuruna çevirirdi.
Yorumlar kapalı.