featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Nurdan Şahin yazdı; Döviz karşılığı TL SWAP piyasası işlemlerine son verilecek olması ne anlama geliyor?

Nurdan Şahin yazdı; Döviz karşılığı TL SWAP piyasası işlemlerine son verilecek olması ne anlama geliyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Parasal sıkılaştırma sürecinde TCMB’nin uyguladığı politikalar borsa, döviz, altın gibi yatırım araçlarını doğrudan ilgilendirdiği için yeri geldikçe para piyasası araçlarını tanıtmaya çalışıyorum. Finansal okur yazarlığa da ufak bir katkı olsun. Tabi yatırım araçlarıyla yeni tanışanlar için

Sterilizasyon: Merkez Bankasının döviz piyasasında gerçekleştirdiği işlemler, yerel para arzı üzerinde likidite arttıran ya da daraltan bir etki yaratıyor. Döviz piyasasında yapılan işlemlerin enflasyon üzerinde baskı yaratmasını önlemek ve para arzını dengelemek için yapılan bu işlemler ‘’Sterilizasyon’’ olarak anılıyor.

TCMB Sterilizasyon aracı olarak, açık piyasa işlemlerini (APİ) ya da faiz oranlarını kullanıyor. APİ işlemleri piyasadaki para arzını dengelemek için devlet tahvili, hazine bonosu gibi menkul kıymetlerin alınıp satılması yoluyla gerçekleşirken, faiz oranları yönteminde merkez bankası bankalara verdiği borçların faiz oranlarını kullanıyor.

Her iki işlemi de birer örnekle açıklayalım;

TCMB’nin piyasadan döviz alışı TL likiditesinin artmasına neden olmuşsa, oluşan fazla likiditeyi çekmek için merkez bankası menkul kıymet satabilir ya da faiz aracını kullanarak borçlanma maliyetlerini yükseltir ve para arzını kısar.

***Bugün TCMB sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi için yeni bir adım attı ve uygulama ile ilgili bankalara talimat gönderdi.

Talimata göre banka, kotasyon yöntemi ile gerçekleştirilen döviz karşılığı TL swap piyasası işlemlerine yarından itibaren son verecek. Bankalara dün gönderdiği talimatta satım yönlü altın ve döviz karşılığı swap ihaleleri düzenleyebileceği belirtilmişti.

Kotasyon yöntemi: Döviz kuru, faiz oranı gibi finansal araçların fiyatlarını yönetmek için kullanılan yöntem) gerçekleştirilen döviz karşılığı TL swap piyasası işlemlerine yarından itibaren son veriyor.

Swap: Kısaca İki finansal kurumu arasında belirlenen süre boyunca nakit akışı veya varlık değiştirme yoluyla yapılır. Tarafların belli aralıklarla faiz ve anapara ödemesi yapar. Faiz, döviz, emtia, varlık swabı gibi çeşitleri vardır.

Döviz TL swabı: Genellikle TCMB ile finansal kurumlar arasında yapılan belli bir süre boyunca döviz ve TL tutarlarını takas etmeyi içeren bir sözleşmedir. Sözleşme süresi boyunca belli periyotlarda taraflar faiz ödemeyi taahhüt eder. Sözleşme sonuncuda takas ettikleri ana para tutarlarını geri alır.

Satış yönlü swap: TCMB (döviz kuru istikrarı ve likidite ve rezerv yönetimi içi ) belirli bir süre boyunca elinde bulundurduğu altın ya da dövizi swap işlemleri aracılığıyla piyasadaki banka ve finans kurumlarına satmasını ifade ediyor.

Nurdan Şahin yazdı; Döviz karşılığı TL SWAP piyasası işlemlerine son verilecek olması ne anlama geliyor?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.