Uzman Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, özellikle merdiven altı üretimlerde sıkça karşımıza çıkan Dubai çikolatasına ilişkin ciddi uyarılarda bulundu. Çakaloğlu, “Bu çikolatada kullanılan Antep fıstığındaki toksinler, başta karaciğer kanseri olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabilir,” açıklamasında bulundu.
Sosyal medyada büyük ilgi gören Dubai çikolatasının içeriğinde kullanılan Antep fıstığında küf kaynaklı tehlikeli maddeler bulunduğu iddiaları gündeme geldi. Gıda mühendisleri, bu tür ürünlerde kaliteli fıstık kullanılmasının önemine vurgu yaparak, “Üretimde yalnızca ‘boz fıstık’ gibi güvenilir seçenekler tercih edilmelidir” dedi.
Beslenme ve sağlık alanında önemli uyarılarda bulunan Çakaloğlu, özellikle kontrolsüz ortamlarda üretilen çikolataların sağlığı tehdit ettiğini vurguladı. Çakaloğlu, “Antep fıstığında bulunan zararlı maddeler, sağlığımızı tehlikeye sokabilecek düzeyde ciddi toksinler içeriyor” diye konuştu.
‘UZUN VADELİ KULLANIM KANSERE YOL AÇABİLİR’
Diyetisyen Çakaloğlu, Antep fıstığında bulunan aflatoksinin belirli küf türleri tarafından üretildiğini belirterek, “Bu toksinler karaciğer üzerinde büyük bir yük yaratır ve uzun vadede kanser gelişiminde etkili olabilir” dedi. Çakaloğlu’nun açıklamaları şöyle devam etti:
“Bu toksine sürekli maruz kalmak, hem kısa hem de uzun vadeli zehirlenmelere yol açabilir. Akut etkileri arasında karaciğer hasarı, sarılık ve sindirim bozuklukları yer alırken, uzun süreli maruziyet karaciğer kanseri riskini ciddi oranda artırabilir. Ayrıca, bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyonlara karşı direncimizi zayıflatır ve beslenme yetersizlikleri gibi problemlere sebep olabilir. Küfler ayrıca alerjik reaksiyonlar, astım ve bronşit gibi solunum yolu sorunlarına da neden olabilir.”
‘TÜKETİCİLER ÜRÜNLERİ GÖZLE KONTROL ETMELİ’
Kuruyemişlerde küf ve toksin oluşumunun önlenmesi için doğru hasat ve depolama yöntemlerinin önemine işaret eden Çakaloğlu, şunları söyledi: “Fıstıklar, nemli ortamlardan uzak tutulmalı ve uygun koşullarda saklanmalıdır. Tüketiciler de aldıkları ürünleri dikkatlice incelemeli; küflü veya kokusunda anormallik olan kuruyemişleri tüketmekten kaçınmalıdır.”
Kaynak: Cumhuriyet
Yorumlar kapalı.