Tüketicilerin hem alışlarında hem de satışlarında belge alma zorunluluğu uzun zamandır uygulanıyordu. Ancak 7524 sayılı Kanun ile 2 Ağustos 2024 tarihinden itibaren bu kurala uymayanlara uygulanacak cezalar yürürlüğe giriyor. Her belge eksikliği için 5 bin TL ceza öngörülüyor.
BELGE DÜZENLEME MECBURİYETİ YAYGINLAŞIYOR
Ticari işletmelerden alım yapan veya satış yapan tüketiciler artık fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu gibi belgeleri almak zorunda. Örneğin, bireyler ikinci el bir cep telefonu sattığında, ticari işletmeden gider pusulası düzenlenmesini talep etmeli. Aynı şekilde, avukat ya da doktordan hizmet alan tüketiciler serbest meslek makbuzunu almak zorunda.
KÖYLÜ VE ÇİFTÇİ DE KAPSAMDA
Köylüler ve çiftçiler de ürettikleri ürünleri ticari işletmelere satarken müstahsil makbuzu düzenlenmesini sağlamalı. Bu satışlarda gelir vergisi kesintisi uygulanacak.
BELGE DÜZENLEMEMENİN CEZASI AĞIR
Belge düzenlemeyen tüccar ve işletmelere kesilen cezalar 10 bin TL’den başlıyor ve ihlal sayısına göre artıyor. Ayrıca tüketicilere, belge almadıkları her işlem için 5 bin TL ceza uygulanacak. Ancak bir tüketiciye bir yıl içinde kesilebilecek maksimum ceza tutarı 50 bin TL ile sınırlandırılmış durumda.
İHBAR EDEN CEZADAN MUAF TUTULACAK
Tüketiciler, belge düzenlenmediğini fark ettiklerinde 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirimde bulunursa cezadan muaf olacak.
BELGELENDİRME ZORUNLULUĞU TÜM TÜRKİYE’Yİ KAPSAYACAK
Bu düzenlemeyle Türkiye genelinde hem alış hem de satış işlemleri sanal ortamda izlenebilir hale gelecek. Vergi gelirlerinin artırılması hedeflenirken, tüketicilerin finansal hareketleri de daha sıkı bir şekilde denetlenecek.
Bu düzenlemelerin uygulanması halinde vergi gelirlerinde ciddi bir artış öngörülüyor. Ancak sosyal etkileri ve tüketiciler üzerindeki mali yük tartışılmaya devam ediyor.
Yorumlar kapalı.