featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. İspanya Konut Krizini Çözmek İçin Türkiye’nin Tam Tersi Bir Yol Seçti

İspanya Konut Krizini Çözmek İçin Türkiye’nin Tam Tersi Bir Yol Seçti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İspanya, ülkedeki yerleşik konut krizini ele almak için AB dışındaki sakinler tarafından satın alınan evlere %100 vergi koymayı planlıyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Pazartesi günü, ülke genelindeki konut açığını, yüksek kiraları ve artan konut fiyatlarını hafifletmeyi amaçlayan bir önlem paketi önerdi. Yabancı ev alıcıları ve kitle turizminin konut baskısına katkıda bulunduğu düşünülüyor.

Konuyla ilgili bir forumda konuşan sosyalist lider Sanchez, konuta erişimin İspanyol toplumunun karşı karşıya olduğu başlıca zorluklardan biri olduğunu ve toplumlar arasında bölünme riski olduğunu söyledi.

“Batı, belirleyici bir zorlukla karşı karşıya: Zengin ev sahipleri ve fakir kiracılar olmak üzere iki sınıfa bölünmüş bir toplum olmamak” dedi ve Avrupa’daki konut fiyatlarının son on yılda hane halkı gelirinin neredeyse iki katı kadar %48 oranında arttığını belirtti.

Hükümet tarafından yayınlanan yorumlara göre, “Kamu kurumlarının ön planda olduğu, toplumun bir bütün olarak kararlı bir tepki vermesini gerektiren, muazzam sosyal ve ekonomik etkileri olan ciddi bir sorunla karşı karşıyayız” dedi.

Krizle başa çıkmak için tasarlanan 12 reformu duyuran Sanchez, hükümetin önerileri arasında turizm dairelerinin “bir işletme gibi” vergilendirilmesini sağlama planı ve AB dışındaki sakinler tarafından satın alınan evlerin değerine %100 vergi koyma önerisinin yer aldığını söyledi.

Bu tür değişikliklerin, İspanya genelinde konutların daha erişilebilir ve uygun fiyatlı olmasına yardımcı olacağını söyledi.

Avrupa Birliği’nde ikamet etmeyenler İspanya’da [2023’te] 27.000 daire satın aldı. Bunu yaşamak için değil, spekülasyon yapmak, bunlarla para kazanmak için yaptılar, kıtlık bağlamında karşılayamayacağımız bir şey,” dedi Sanchez Pazartesi akşamı Madrid’de düzenlenen “Konut, refah devletinin beşinci ayağı” forumunda, El Periodico tarafından bildirilen ve Google tarafından çevrilen yorumlarda.

“İlerici koalisyon hükümeti her zaman yabancı yatırımı benimsemiştir, ancak bunun üretken olmasını, yeniliği teşvik etmesini ve yeni işler yaratmasını istiyoruz, sanki finansal bir varlık veya banka mevduatıymış gibi spekülasyona hizmet etmesini istemiyoruz,” diye ekledi.

Sol görüşlü İspanyol Sosyalist İşçi Partisi’nin ve aşırı sol Sumar partisini de içeren bir koalisyon hükümetinin başında bulunan Sanchez’in getirdiği diğer önlemler arasında, uygun fiyatlı kiralar sunan ev sahiplerine vergi indirimi ve mevcut kiracılar için daha fazla koruma sağlama planları da yer alıyordu.

Daha fazla kamu konutu inşa etme ve mevcut sosyal konutların devletin malı olarak kalmasını sağlama planlarını duyurdu. Ayrıca, boş evleri uygun fiyatlarla kiraya vermek için yenileme programı başlatılacağını söyledi.

Başbakan, AB dışındaki ev alıcılarına uygulanan verginin nasıl işleyeceği konusunda daha fazla ayrıntı vermedi veya bu tür önerilerin onay için parlamentoya ne zaman sunulabileceğine dair herhangi bir gösterge vermedi.

Hükümet, geçen yıl, en az 500.000 avro (yaklaşık 513.000 $) değerinde İspanyol gayrimenkulüne yatırım yapan yabancılara oturma hakkı veren 2013 yılında başlatılan “Altın Vize” programını kaldıracağını duyurarak yabancı ev sahipliğini sınırlama niyetini zaten işaret etmişti.

Konut sıkıntısı ve artan fiyatlar ile tatil evi sahiplerinin ve kiralık tatil evlerinin sorunu daha da kötüleştirdiği yönündeki güçlü algı, İspanya’da güçlü bir kamuoyu tepkisine ve güney sahilindeki turistik noktalarda, Kanarya Adaları’nda ve Barselona ve Alicante gibi şehirlerde huzursuzluğa yol açtı.

Turistlere “eve gidin” denildiği ve yabancı ziyaretçilerin üzerlerine su tabancasıyla su sıkıldığına dair raporlar ortaya çıktı ve yerel halk yetkilileri “aşırı turizm” olarak gördükleri şeyle mücadele etmeye çağırdı.

İspanya ekonomisi büyümeyi ve istihdamı artırmak için turizme güveniyor, ancak sektör GSYİH’nın %13’ünden fazlasını ve yaklaşık üç milyon işi oluşturuyor. Ülkenin istatistik ajansı INE’nin verilerine göre, 2024’ün ilk 11 ayında İspanya’ya gelen uluslararası turist sayısı 88,5 milyonu aşarak şimdiye kadarki en yüksek rakama ulaştı.

Rabobank’ta kıdemli avro bölgesi ekonomisti olan Maartje Wijffelaars geçen Eylül ayında yaptığı analizde “Turizm sadece tüketim harcamalarını değil, aynı zamanda yüksek konaklama doluluk oranları da otellere rekor yatırımları yönlendiriyor” dedi.

“İspanya’da GSYİH büyümesinin ileride biraz yavaşlayacağını öngörüyoruz, çünkü turizm sektöründeki büyümenin biraz ivme kaybetmesi bekleniyor. Ancak büyümenin önümüzdeki çeyreklerde ve yıllarda güçlü kalması ve avro bölgesinden daha yüksek olması bekleniyor, [2024’te] %2,7, 2025’te %1,9 ve 2026’da %1,5 olacak” dedi.

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, 2024’ün ilk 11 ayında İngiltere’den gelen turistler 17,5 milyonla İspanya’ya gelen en fazla ziyaretçiyi oluşturdu, ardından Fransa’dan (12,2 milyon) ve Almanya’dan gelen gezginler geldi.

Birincil konaklama yeri olarak “pazar” konaklamasını (otel, pansiyon veya kiralık turist dairesi gibi) kullanan turist sayısı bir önceki yıla göre %8,0 arttı, otel kullanımı %5,7 ve kiralık konut %24,5 arttı.

Airbnb gibi ev paylaşım siteleri üzerinden kiralanan özel evler ve odalar gibi “piyasa dışı konaklama”nın kullanımı, kasım ayına kadar geçen 11 ayda %18,8 arttı.

İspanya Konut Krizini Çözmek İçin Türkiye’nin Tam Tersi Bir Yol Seçti
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.